Džordž Rejmond Ričard “R.R.” Martin – George R. R. Martin

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: George R.R. Martin

Džordž Rejmond Ričard "R.R." Martin je rođen 20. septembra 1948. u Bajonu, Nju Džersi. Njegov otac bio je Rejmond Kolins Martin, radnik, a majka Margaret Brejdi Martin. Martin ima dve sestre, Darlin Martin Lapinski i Dženet Martin Paten.
George R.R. Martin autor

Džordž Rejmond Ričard “R.R.” Martin je rođen 20. septembra 1948. u Bajonu, Nju Džersi. Njegov otac bio je Rejmond Kolins Martin, radnik, a majka Margaret Brejdi Martin. Martin ima dve sestre, Darlin Martin Lapinski i Dženet Martin Paten.

Martin je pohađao školu Mari Jane Donohoe a srednju školu Marist. Počeo je da piše kao veoma mlad, prodajući priče o čudovištima drugoj deci iz komšiluka za novčiće, uključujući i dramatičnija i kompleksnija štiva. U kasnijem dobu postaje obožavatelj stripova i veliki kolekcionar. Nedugo zatim počinje da piše beletristiku za strip fanzine (amaterske fan magazine). Martinova prva profesionalna prodaja obavljena je 1970. sa 21 godinom: „Heroj“, prodat Galaksiju, objavljen je u februaru 1971. godine. Usledile su druge prodaje.

Godine 1970. Martin završava žurnalistiku na Univerzitetu Northvestern, Evanston, Ilinois, i diplomira sa posebnom pohvalom.

1974, Sklapa brak  sa Gale Burnick. Nedugo posle se i razvode, 1979. godine, bez dece. Martin počinje da piše kao profesionalni pisac 1979. Jedno vreme je bio i rezidentni pisac na Klark koledžu od 1978-79.

Prelazeći u Holivud, Martin se 1986. godine prijavljuje na poziciju – urednik priča za Zonu sumraka na televiziji CBS. Godine 1987. Martin postaje izvršni konsultant za – priču za Lepotu i zver na CBS-u. Godine 1988. postaje producent filma Lepotica i zver, a zatim 1989. prelazi u producenta ko-nadzora. Bio je izvršni producent za Doorvais, pilot projekat koji je napisao za televiziju Columbia Pictures, koji je sniman tokom 1992-93.

Martinov sadašnji dom je Santa Fe, Novi Meksiko. Član je Američkih pisaca naučne fantastike i fantastike (bio je regionalni direktor južnog i centralnog regiona 1977-1979, i potpredsednik 1996-1998), takođe i Saveza pisaca Amerike, Zapad.

 

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*