Holi Blek – Holly Black

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Holly Black (10.11.1971 - )

Kraljica Ničega Od Holi Blek knjiga
Kraljica Ničega Od Holi Blek
Oholi Princ Od Holi Blek knjiga
Oholi Princ Od Holi Blek
Podli Kralj Od Holi Blek
Podli Kralj Od Holi Blek
Knjiga Tame Od Holly Black
Knjiga Tame Od Holly Black
Holi Blek je autorka bestselera broj 1 Njujork Tajmsa, uključujući romane o Elfhameu, “Najhladniju devojku u Coldtown-u”, “Hronike Spajdervika” i njen prvenac za odrasle, “Knjiga noći”. Bila je finalista za Ajznerovu nagradu i nagradu Lodestar, i dobitnica je Mitopoejske nagrade, Nebula i Njuberi časti. Njene knjige su prevedene na 32 jezika širom sveta i prilagođene za film. 
Holi Blek autor pisac

Holi Blek je autorka bestselera savremenih fantastičnih romana. Rođena je 10. novembra 1971. godine je u Nju Džersiju gde je i odrasla. Volela je da čita i piše od ranog detinjstva. Njena prva knjiga, “Tithe: A Modern Faerie Tale”, objavljena je 2002. Tithe je nazvana „mračna, oštra, lepo napisana i kompulzivno čitljiva“ od strane Booklist i uvrštena je u najbolju knjigu Američkog bibliotečkog udruženja za mlade. Objavila je prateću knjigu Valiant (2005), koja je dobila nagradu Nebula (ranije Andre Norton nagrada), i nastavak, Ironside (2007), koji je proveo pet nedelja na listi bestselera Njujork tajmsa.

Holi je sarađivala sa svojim dugogodišnjim prijateljem, umetnikom nagrađivanim Caldecott, Tonijem DiTerlizzijem, kako bi kreirala bestseler “Hronike Spajdervika”. Prve dve knjige, “The Field Guide” i “The Seeing Stone”, objavljene su zajedno 2003. godine, a sledeće tri, “Lucinda's Secret” (2003), “The Ironwood Tree” (2004) i “The Wrath of Mulgarath” (2004), koje su usledile u brzom nizu. Gnev Mulgarata se popeo na #1 na listi bestselera Njujork Tajmsa. New York Post je serijal od pet knjiga nazvao „vintage viktorijanskom fantazijom“, a časopis Tajm je objavio da „knjige valjaju u svom prašnjavom šarmu starog sveta“. 

Raskošno ilustrovani Terenski vodič Artura Spajdervika kroz fantastični svet oko vas (2005), Beležnica za fantastična posmatranja (2005) i Nega i hranjenje duhova (2006) proširili su Spajdervikov univerzum. Do danas su knjige prevedene na 32 jezika. “Hronike Spajdervika” su adaptirane u film od strane Paramount Pictures u saradnji sa Nickelodeon Films. Objavljen u februaru 2008. godine, u filmu glavne uloge tumače Fredi Hajmor i Sara Boldžer, a režiser je Mark Voters.

Holi je takođe često sarađivala u antologijama, a zajedno je uređivala tri od njih: “Geektastic” (2009), “Zombiji protiv Jednoroga” (2010) i “Dobrodošli u Bordertown” (2011 ). Njena prva zbirka kratke fikcije, “Poison Eaters and Other Stories”, izašla je 2010. u Small Beer Press-u.

Radila je i neke stripove. Napisala je seriju grafičkih romana nominovanu za Ajznera, “Dobri susedi” (Kit 2008., Kin 2009. i Kind 2010.) i godinu Lucifer stripova za DC Comics 2015.

Vratila se romanima serijom “The Curse Workers”, trilogijom koja se odvija u svetu kapara, magije prokletstva i organizovanog kriminala. Tri knjige iz serije bile su “Bela mačka” (2010), “Crvena rukavica” (2011) i “Crno srce” (2012).

  1. godine izašla su dva samostalna romana. “Doll Bones”, dobitnik Njuberijevog priznanja i dobitnik Mitopoejske nagrade koja je označila povratak fikciji srednjeg razreda, priča priču o tri drugarice koje idu na put da sahrane ukletu lutku. Prema rečima BCCB-a, „Ovaj roman je zastrašujuća priča o duhovima, uzbudljiva avantura i dirljiv pogled na često bolnu privlačnost odraslog doba.”

“Najhladnija devojka u Koldtaunu” prati Tanu, koja živi u svetu gde postoje gradovi ograđeni zidinama pod nazivom “Coldtowns”. U njima se čudovišta u karantinu i ljudi mešaju u dekadentno krvavu mešavinu predatora i plena. Tokom ovog perioda, sarađivala je i na fantazijskoj seriji od pet knjiga za srednji razred, “Magisterium”, sa prijateljicom i koleginicom autorom Kasandrom Kler. Serija uključuje “Gvozdeni ispit” (2014), “Bakarnu rukavicu” (2015), “Bronzani ključ” (2016), “Srebrnu masku” (2017) i “Zlatnu kulu” (2018).

“Najmračniji deo šume” (2015), samostalni roman, obeležio je njen povratak vilinskoj fikciji. To je pratila svojom serijom “Folk of the Air”. Prva knjiga, “Okrutni princ” (2018), debitovala je na listi bestselera Njujork Tajmsa i ostala na listi četiri nedelje. Druga knjiga, “Podli kralj” (2019), debitovala je na prvom mestu na listi bestselera Njujork Tajmsa. Treća knjiga, “Kraljica ničega” (2019) je završila seriju. 

Godine 2019. objavila je i roman srednjeg razreda sa Diznijevom zloćudnom, pod nazivom “Srce Maura”. Holi trenutno živi u Novoj Engleskoj sa mužem, sinom i mačkama, u kući sa tajnom bibliotekom.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*