Tanja Šli

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Caroline Bernard, Greta Hansen

Karolin Bernard - Frida Kalo i Boje Života knjiga
Karolin Bernard – Frida Kalo i Boje Života
Tanja Šli rođena 12. januara 1961. u Hamburgu je nemačka književnica i urednica koja je objavila brojne romane. Takođe piše pod pseudonimima Greta Hansen i Karolin Bernard. Ona već više od dvadeset godina piše knjige.
Karolin Bernard - Tanja Šli pisac

(12.01.1961 – )

Studirala je nemački jezik i politiku u Hamburgu i Parizu. Istraživanje njene magistarske teze odvelo je mesecima u Nacionalni arhiv u Parizu. Otuda možda potiče njeno oduševljenje arhivima i bibliotekama.

Posle diplomiranja, deset godina je radila u odeljenju za uređivanje jedne hamburške izdavačke kuće. Onda je prešla na drugu stranu stola, da tako kažemo, i počela sama da piše. Govori kako veruje da život dodiruju mesta na kojima se odvija. Jedan od nejnih omiljenih gradova je Hamburg. Takođe izuzetno voli Pariz i Francusku. To možete da vidite u naslovima nekih njenih knjiga: “Ljubav u Provansi” ili “Randezvu u kafe de Flor” ili “Dama sa Monparnasa”.

Da bi se zaista uronilo u atmosferu njenih knjiga ona radije piše o mestima koja poznaje i na kojima se oseća prijatno.

Zato često odlazi na istraživačka putovanja: bila je u poseti Beču da tražim informacije o Almi Maler, protagonista njene knjige “Bečka muza”. A za njen roman “Trešnje madam Rišar” koračala je francuskim Pirinejima. Frida Kalo je odvela prvo u London, a zatim na divno i nezaobravno putovanje u Meksiko. Za svoj novi roman vratila se u južnu Francusku: u Marsej, u Banjuls u podnožju Pirineja i u nekadašnji logor Gurs. O svemu tome možete pročitati u “Odvažnom” 

Ono što takođe voli jeste more, vetar i vodu i svoj vrt

Ono što je zaista raduje: truba ždralova u jesen. Fasciniraju je i životne priče kreativnih, jakih žena. Te strasti je uspela da proživi u brojnim knjigama: “Žene pored mora“, “Žene u bašti“, “Gde žene pišu svoje knjige“, ​​”Pišu parovi“. Voli jednosatne marševe na plaži u Sankt-Peter Ordingu nakon kojih sledi dobar obrok. Ove ljubavi se mogu naći i u knjizi, u “Mirisu ruzmarina i čokolade“. Članica je DELIA, udruženja pisaca ljubavnih romana na nemačkom jeziku i Soroptimist International, međunarodne mreže zaposlenih žena posvećenih poboljšanju uslova života žena i devojčica.

Ona govori kako često naiđe na pribor vezan za roman koji piše. To može biti istorijska kamera, kolekcija prelepo poliranog afričkog drveta ili fotografija. Skoro svaka knjiga koju ima priču za ispričati.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*