Peter Handke

Biografija Autora - Sve Knjige

Veliki Pad Od Peter Handke knjiga
Veliki Pad Od Peter Handke
Don Huan, II Izdanje Od Peter Handke
Don Huan, II Izdanje Od Peter Handke
Spori Povratak Kući Četvoroknjižje Od Peter Handke
Spori Povratak Kući: Četvoroknjižje Od Peter Handke
Zimsko Putovanje Do Reka Dunava, Save, Morave I Drine Ili Pravda Za Srbiju Od Peter Handke
Zimsko Putovanje Do Reka Dunava, Save, Morave I Drine Ili Pravda Za Srbiju Od Peter Handke
Tablasi Dajmijela Izveštaj Zaobilaznog Svedoka U Procesu Protiv Slobodana Miloševića Od Peter Handke
Tablasi Dajmijela: Izveštaj Zaobilaznog Svedoka U Procesu Protiv Slobodana Miloševića Od Peter Handke
Pitajući U Suzama Od Peter Handke
Pitajući U Suzama Od Peter Handke
Kukavice Iz Velike Hoče Od Peter Handke
Kukavice Iz Velike Hoče Od Peter Handke
Letnji Dodatak Zimskom Putovanju Od Peter Handke
Letnji Dodatak Zimskom Putovanju Od Peter Handke
Peter Handke (rođen 6. decembra 1942) je austrijski romanopisac, dramaturg, prevodilac, pesnik, režiser i scenarista. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine „za uticajno delo koje je jezičkom genijalnošću istraživalo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.“ Handke se smatra jednim od najuticajnijih i najoriginalnijih pisaca na nemačkom jeziku u svetu.
peter handke

Krajem 1960-ih, svoju reputaciju kao pripadnik avangarde stekao je predstavama poput Vređanje publike (1966) u kojima glumci analiziraju prirodu pozorišta i naizmenično vređaju publiku i hvale njenu „predstavu“, i Kaspar ( 1967). Njegovi romani, uglavnom ultraobjektivni, mrtvi prikazi likova u ekstremnom stanju uma, uključuju Golmanovu anksioznost kod penala (1970) i Levoruka žena (1976). Podstaknut samoubistvom svoje majke 1971. godine, odrazio je njen život u noveli “A Sorrov Beiond Dreams” (1972). Dominantna tema njegovih dela su umrtvljujući efekti i osnovna iracionalnost običnog jezika, svakodnevne stvarnosti i racionalnog poretka. Handke je bio član Grazer Gruppe (udruženja autora) i Grazer Autorenversammlung, suosnivač je izdavačke kuće Verlag der Autoren u Frankfurtu. Sarađivao je sa rediteljem Vimom Vendersom, što je dovelo do scenarija kao što su Pogrešan potez i Krila želje.

Godine 1973. dobio je nagradu Georg Bihner, najvažniju književnu nagradu za književnost na nemačkom jeziku, ali je 1999. godine, u znak protesta protiv NATO bombardovanja Jugoslavije, Handke vratio novčanu nagradu Nemačkoj akademiji za jezik i književnost. Handke je kontroverzna ličnost zbog podrške pokojnom predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću; stoga je odluka da se Handkeu dodeli Nobelova nagrada takođe bila predmet međunarodne debate raznih javnih i akademskih intelektualaca, pisaca i novinara.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*