Suzan Kolins – Suzanne Collins

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Suzanne Collins

Igre gladi - Suzan Kolins
Igre Gladi Od Suzan Kolins
Suzan Kolins - Suzanne Collins, (rođena 10. avgusta 1962, Hartford, Konektikat, SAD), američka je autorka i scenarista, najpoznatija po izuzetno popularnoj seriji romana za mlade “Igre gladi”.
suzan kolins

Kolins je bila najmlađe od četvoro dece u porodici. Pošto je njen otac bio profesionalni oficir u američkom vazduhoplovstvu, porodica se često selila, a ona je provela dosta vremena u Indijani i Belgiji pre nego što je završila srednju školu u Birmingemu, Alabama. Nakon studija pozorišta i telekomunikacija na Univerzitetu Indijana (B.A., 1985), Kolins stiče zvanje M.F.A. u dramskom pisanju sa Univerziteta u Njujorku (1989). Devedesetih piše za televiziju, prvo za kratkotrajni sitkom Zdravo, dušo, ja sam kod kuće! a zatim za nekoliko serija orijentisanih na mlade (kao što je Clarissa Ekplains It All) na mreži Nickelodeon. Kasnije biva glavni pisac PBS-ove animirane dečije emisije.

Dok nastavlja da radi na televiziji, Kolins osmišlja dečji roman Gregor Overlander (2003), o 11-godišnjem dečaku u Njujorku uvučenom u fantastični podzemni svet gde ljudi koegzistiraju sa džinovskim antropomorfnim stanovnicima kanalizacije kao što su pacovi i bubašvabe. . Knjiga dobija solidne kritike zbog živopisnog okruženja i osećaja za avanturu, a ubrzo su usledila i četiri dodatna dela (2004–07) u onome što je postalo poznato kao “Underland Chronicles”. Uprkos ciljanoj publici serije, Kolinsova je – pod uticajem lekcija koje ju je njen otac naučio kao vojnog istoričara i veterana Vijetnamskog rata – direktno uvela u njen narativ tako mračna pitanja „odraslih“ kao što su genocid i biološki rat.

Brutalna borba i njene posledice su takođe bile centralna tema Igara gladi (2008), distopijske priče u kojoj su dvadesetak adolescenata primorani od strane futurističke autoritarne države da se bore do smrti u televizijskom takmičenju. Podjednako inspirisan rijaliti televizijom i klasičnom mitologijom, roman, namenjen čitaocima tinejdžerima, privukao je veliko interesovanje za nevolju svoje tvrdoglave 16-godišnje heroine, Katniss Everdeen. Kako je Collins proširila narativ sa Catching Fire (2009) i Sockingjai (2010), serija je postala oslonac na listama najprodavanijih, posebno u Sjedinjenim Državama, a takođe dodirnula i odrasle, razvoj koji je izazvao poređenja sa široko popularnim Hari Poter i romanom Sumrak. Kritičari, kao i fanovi, divili su se Kolinsovoj sposobnosti da održi dirljiv zaplet, koji je delimično podstaknut ljubavnim trouglom koji je u toku, dok se istovremeno bavila značajnom društvenom kritikom moći i nasilja. Kolins je 2020. objavila prednaslov “Balada o pticama pevačicama i zmijama”.

Filmska adaptacija Igara gladi, za koju je Kolins napisala veći deo scenarija, doživela je ogroman komercijalni uspeh po objavljivanju 2012. Do tada je više od 30 miliona primeraka serije bilo puštano samo u Sjedinjenim Državama, a e- prodaja knjiga bila je posebno snažna.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*