Tenesi Vilijams – Tennessee Williams

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Tennessee Williams

Staklena Menažerija Od Tenesi Vilijams
Staklena Menažerija Od Tenesi Vilijams
Tomas Lenijer Vilijams III (26. mart 1911 — 25. februar 1983), poznat pod pseudonimom Tenesi Vilijams, bio je američki dramski pisac i scenarista. Zajedno sa savremenicima Judžinom O'Nilom i Arturom Milerom, smatra se da spada među tri najistaknutija dramska pisca američke drame 20. veka.
Tenesi Vilijams

Sa 33 godine, nakon godina mračnjaštva, Vilijams je iznenada postao poznat uspehom Staklene menažerije (1944) u Njujorku. On je u ovu predstavu uveo “plastično pozorište” i to je dosta detaljno odrazilo njegovo nesrećno porodično poreklo.

Bio je to prvi u nizu uspeha, uključujući Tramvaj po imenu želja (1947), Mačka na vrućem limenom krovu (1955), Slatka ptica mladosti (1959) i Noć iguane (1961). Svojim kasnijim radom, Vilijams je pokušao sa novim stilom koji se nije toliko dopao publici. Njegova drama Tramvaj po imenu želja često se nalazi na kratkim listama najboljih američkih drama 20. veka pored Judžina O'Nila Dugodnevno putovanje u noć i Artura Milera Smrt prodavca.

Veliki deo Vilijamsovih najpriznatijih dela je adaptiran za bioskop. Pisao je i kratke priče, poeziju, eseje i tom memoare. Godine 1979, četiri godine pre smrti, Vilijams je uvršten u Kuću slavnih američkog pozorišta.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*