Divna Propast Od Džejmi Makgajver

recenzija pdf

Strani Naziv: Beautiful Disaster (Beautiful, #1) by Jamie McGuire

Nova Ebi Abernati je dobra devojka, ona ne pije i ne psuje i njena garderoba je po meri svake dobre devojke. Ebi veruje da je dovoljno udaljena od svoje mračne prošlosti, ali kada stigne na koledž sa svojom najboljom drugaricom, njen put ka novom početku i želja za novim listom brzo je pala u vodu zbog jedne noći na Istočnom univerzitetu.
Divna Propast Od Džejmi Makgajver knjiga

Trevis Madoks je mršav, u ranama i prekriven tetovažama, i to je upravo ono što Ebi pokušava i treba da izbegne, svim svojim snagama. On provodi svoje noći zarađujući novac u borbenom ringu, a svoje dane kao najbolji šarmer na celom fakultetu. Zainteresovan Ebinim otporom njegove privlačnosti, Travis je prostom opkladom uvaljuje u svoj svakodnevni život. Ako izgubi, mora da ostane u celibatu mesec dana. Ukoliko Ebi izgubi, mora da živi u Travisovom stanu isti period vremena. U svakom slučaju, Travis nema pojma da je upoznao svog partnera.

Lepa katastrofa Džejmija MekGvajara istražuje minsko polje odnosa, prikazujući dvoje veoma disfunkcionalnih ljudi i kako ih njihova povezanost čini funkcionalnim. U stvarnosti, Travis i Ebi bi trebalo da funkcionišu. U svetu gospođe McGuire, oni funkcionišu veoma dobro, stvarajući iznenađujuće dirljiv odnos koji treba da traje uprkos svojim neortodoksnim počecima.

Čitalac može mnogo toga zameriti u “Divnoj propasti”i. Ebina pozadina, njeni razlozi za skrivanje prošlosti, uključujući njene razloge za pokušaj da izbegne neizbežno, u najboljem slučaju ostaju magloviti. 

Ovo stvara ogromnu prazninu u razumevanju Ebinih motiva i akcija u sadašnjosti. Više detalja o njenoj užasnoj prošlosti, njenom nezdravom odnosu sa ocem i njenom skoro nepostojećem odnosu sa majkom učinilo bi mnogo da te scene u kojima se bori sa svojom budućnošću budu uverljivije. 

Travis je najsiromašnija vrsta romantičnog heroja. On nije samo najgora vrsta ženskara, on je ludo ljubomoran, sklon zastrašujućim promenama raspoloženja i duboko opasan. Iako nedostatak odgovarajućeg roditeljstva/nege može objasniti neke od njih, ostaje činjenica da Travis zna svoje greške i pokušava da ih opravda užasnim izgovorima. 

Čak i objašnjenje neobjašnjive privlačnosti poslovično lošeg dečaka, zašto bi neko želeo da nastavi da juri za loptom poput Trevisa, ostaje nedokučivo i postavlja opasan presedan da loše dečake poput Trevisa zaista može ukrotiti prava žena.

“Divna propast” predivno štivo. Kao da sav prtljag koji svako nosi u svojoj vezi nije bitan kada su zajedno, tako da nema potrebe da to objašnjavate čitaocima. Neko bi mogao biti užasnut potpuno neprikladnim ponašanjem koje i Ebi i Trevis pokazuju, ali zajedno sijaju tako sjajno da sve ostalo bledi. Oni mogu postojati samo zajedno, a njihova borba da dođu do istog zaključka olakšavaju čitaocu da kompulzivno pročita svih 400 stranica u jednom dahu.

“Divna propast” uopšte ne bi trebalo da funkcioniše, ali ipak radi. Trevis je, uprkos svom bezobrazlučkom ponašanju, ljubomornim napadima, ispadima bijesa i pijanim podvizima, iznenađujuće nežan, slatko sentimentalan i veoma odrastao kada je u blizini Ebi. Nasuprot tome, Ebi je manje cviležna, napeta i dosadna kada je sa Trevisom. To je vrlo neobična, opasno nefunkcionalna veza, ali je savršena za njih. Sve ostalo zaista bledi u poređenju, a srce čitaoca se jednostavno topi kada su zajedno.

Zaviri u knjigu

9788677022648_Divna propast (1)

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*