Feniks Na Maču Od Robert E. Hauard

recenzija pdf

Strani Naziv: The Phoenix on the Sword by Robert E. Howard

Ova priča ima jedno od najboljih uvodnih poglavlja u Hauardovom delu. Priča je u osnovi dvojaka: neki iz Konanovog dvora se pobune protiv njega dok čarobnjak šalje zlo na Askalante, južnog odmetnika. Konana, tokom noći, poseti duh i nađe se u čudnoj katakombi. Njegov mač ima natpis: feniks.
Feniks Na Maču Od Robert E. Hauard knjiga

Na kraju krajeva, nije baš rano orijentisan na akciju, ali predstavlja Konana na način koji ga čini zanimljivim i dopadljivim čitaocu. Uprkos tome što je postao kralj Akvilonije, Konan je još uvek humanizovan. Šali se, pije, smeje se; oseća se kao prava osoba. Ima čak i slabosti, ne želi da ubije nekoga kome se divio u prošlosti.

Rečeno je da je napredak čudan. Pošto preskačemo od jedne tačke gledišta do druge, a onda na kraju svi završe na istom mestui za vrhunac, čini se da se priča pušta da se napetost nagomilava. 

Ipak, ova priča je jedinstvena i postavlja ton ko će Konan postati. Objavljen je u “Weird Tales” 1932. godine, što ga je učinilo ranim upisom u Hauardovim pričama o Konanu. To je značilo da bi čitaoci koji su pratili Konana već znali da mu je suđeno da bude kralj Akvilonije.

Ovo je bila prva priča o Konanu ikada objavljena i pokazala se kao čvrsta osnova za seriju priča koje su toliko oduševile čitaoce da su pokrenule nasleđe koje traje do danas, sa stripovima, crtanim filmovima, filmovima, kompjuterskim igricama, RPG-ovima., i scenske emisije zasnovane na liku. 

I, barem po mišljenju vernih čitaoca, i danas se veoma dobro drži. Ne samo da Hauard uspeva da svom varvarskom protagonisti da malo više dubine nego što biste očekivali, već uspeva da prenese sekundarne i manje likove, poput Pobunjeničke četvorke i Konanovog dvora, kao živahne i osebujne. Opisi i detalji su takođe ubedljivi, a izgradnja sveta je zabavna. Uvek je iznenađujuće kada se podsetimo koliko je zapravo kratak, za sve elemente koje Hauard uspeva da uključi. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*