Fjodor Mihailovič Dostojevski – Zločin i Kazna

recenzija pdf

Dostojevski se uvek bavi pitanjima ljudskosti, dostojanstva, iskrenosi i ostalim ljudskim vrednostima. Jedan je od najvećih pisaca proze svih vremena. Telesna i duhovna ljubav, sloboda, vera, spokojnost, samoubistva. Sve su ovo teme o kojima se može čitati u njegovim delima.
Fjodor Mihailovič Dostojevski - Zločin i Kazna knjiga

Zločin i kazna još uvek važi za jedan od najpoznatijih ruskih roman ikad, kao i jedno od najvećih dela svetske književnosti. To je pre svega fascinantan detektivski roman, ali u kome od samog početka znamo ko je počinio gnusni zločin.

Dostojevski je stvorio lika koji je imao sve razloge da počini ubistvo: filozofski, praktično i etički.

Međutim, ova knjiga je mnogo više od ubistva, “Zločin i Kazna” je knjiga prerušena u misteriju ubistva koja duboko prodire u psihologiju i um onoga što „ubistvo“ može biti. Razvoj karaktera je fantastičan. Ono što fascinantno kod Dostojevskog je njegova sposobnost da napravi suprotno od svojih uverenja, antitezu onoga u šta je verovao, najčvršća moguća gledišta – često svoje likove čini najjačim, najzgodnijim, najpametnijim i najvrednijim ljudima u svojim knjigama, što zahteva veliku moralnu hrabrost. Raskoljnikov kao disident i ateista nihilista, Razumihin kao razumni prijatelj, Sonja kao mudra i tako dalje.

Pitanja kao što su: Šta je to što nekoga tera da hladnokrvno ubije? Koje to misli ubici prolaze kroz glavu? I u  kakvom se to društvu ovakvi ljudi odgajaju? Pre više od 150 godina Fjodor Mihajlovič Dostojevski je postavio u delu koje će kasnije postati jedno od najpoznatijih dela ruske književnosti: “Zločin i kazna.” Prvi put objavljen u književnom časopisu 1866. Roman govori o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, mladom studentu prava u Sankt Peterburgu. 

Raskoljnikov živi u krajnjem siromaštvu, koji na samom početku priče ostaje bez sredstava za nastavak studija. Pisma iz njegovog seoskog doma samo doprinose njegovoj nevolji kada shvati koliko su majka i sestra žrtvovale za njegov uspeh. Sve očajniji nakon što je prodao poslednje svoje dragocenosti jednoj starijoj lihvarici, Aljoni Ivanovoj, odlazi u kafanu gde sluačajno načuje razgovor dva mladića koji govore o Aljoni i tome kako se ona bogati na tuđoj nesreći i kako bi sve bilo bolje kada bi je neko ubio. Čuvši to, počinje da razmišlja o tome kako bi on mogao da bude taj heroj koji će da donese njenu smrt, nakon čega se i odlučuje na plan da je ubije i opljačka. Međutim, uticaj izvođenja ovog nezamislivog čina pokazao se kao mnogo više nego ono na šta je bio spreman. 

Upoznali smo se sa likovima kao što je Marmeladov, jadni bivši zvaničnik koji je svoju porodicu popio u propast, i Svidrigajlova, razvratnog i pohotljivog plemića. 

Kako Raskoljnikova porodica stiže u grad, njihova moralna nevinost stoji u oštroj suprotnosti na izopačenost onih oko njih, čak i dok njihove sudbine postaju sve više isprepletene. 

Ovaj sumorni portret ruskog društva odražava autorova složena životna iskustva i ideje koje se razvijaju. Kao mladi pisac koji je iza sebe ostavio obećavajuću vojnu karijeru, Fjodora su privlačile ideje socijalizma i reformi, i pridružio se krugu intelektualaca kako bi raspravljali o radikalnim tekstovima koje je zabranila carska vlada. Nakon izlaganja, uhapšeni su članovi ove grupe, uključujući i Dostojevskog. 

Mnogi su osuđeni na smrt, samo da na kraju budu podvrgnuti lažnoj egzekuciji i carskom pomilovanju. Dostojevski je proveo naredne četiri godine u sibirskom radnom logoru pre nego što je pušten 1854. 

Iskustvo mu je ostavilo daleko pesimističniji pogled na društvenu reformu, a njegov fokus se pomerio ka duhovnim brigama. U romanu “Beleške iz podzemlja” iz 1864.izložio je svoje uverenje da utopijske zapadne filozofije nikada nisu mogle da zadovolje kontradiktorne čežnje ljudske duše. „Zločin i kazna“ je zamišljen i završen sledeće godine, uzimajući u obzir mnoge iste teme. 

Na mnogo načina, roman prati zajedničku narativnu nit gde je perspektivna omladina zavedena i pokvarena opasnostima gradskog života. Ali njegova društvena kritika seče mnogo dublje. Raskoljnikov racionalizuje sopstveno napredovanje po cenu smrti eksploatatorskog zalagaonika smatrajući da bi to bila korist za celo društvo. Radeći to, on odjekuje doktrinama egoizma i utilitarizma koju su prihvatili mnogi savremeni intelektualci Dostojevskog.

Verujući da mu njegova inteligencija omogućava da prevaziđe moralne tabue, Raskoljnikov se odvaja od sopstvene ljudskosti. Ipak, iako se knjiga najviše bavi moralom,”Zločin i kazna” nikada ne izgleda kao samo moraliziranje, pri čemu je svakom liku dat svoj svojstven i ubedljiv glas. 

Jedna od najupečatljivijih stvari o romanu “Zločin i kazna” je njegova sposobnost da oduševi uprkos tome što su detalji centralnog ubistva otkriveni u prvom činu. Raskoljnikovov zločin je jasan. Ali to je samo kroz zadivljujući prikaz društvenih i psiholoških previranja koja su usledila da bismo saznali pravu prirodu njegove kazne – ali i mogućnosti otkupa.

Dostojevski je genije psihološke književnosti. Čitalac će se ponekad naći u strahu, a ponekad u preziru glavnog junaka Rodiona Romanoviča Raskoljnikova. Izgradio je glavnog junaka da bude apatičan, ali saosećajan, povučen, ali osetljiv, ponosan, ali preterano samokritičan.

Intriga i uzbuđenje romana se javljaju na mestima gde je Raskoljnikov pod lupom i sumnjom drugih likova. Njegov unutrašnji nemir i borba, njegov sukob sa pomirenjem sa moralnošću svojih postupaka naspram čvrstog držanja svojih ubeđenja, izbegavajući pogubno unakrsno ispitivanje i vešto braneći svoj stav u isto vreme, vrhunac je romana.

Što se tiče dešavanja, može se reći da se vrlo malo dešava, ili je vrlo malo opisano da se dešava u knjizi. Srž ovog remek-dela leži u istraživanju ljudske psihe, osećanju teskobe, neizmerne muke, samomržnje, ponosa, sujete i širokog spektra ljudskih emocija. Dostojevski je kroz ove likove prikazao sve ove emocije.

Lucidno i jasno, napisano sa takvim majstorstvom da će čitalac osetiti potrebu da povezuje  svoje određene emocije sa određenim likovima.

Pored svega, jako je važno je razumeti pozadinu romana tokom čitanja. Ovaj roman nam daje mogućnost da se čitanjem nađemo u Rusiji u  19. veku, u sirotinjskoj četvrti Sankt Peterburga, unutar uma otuđenog, zamišljenog, ali inteligentnog čoveka. Ako i sami doživite izolaciju od svojih vršnjaka ili se u određenoj meri borite sa konfliktnim emocijama, naći ćete se u dobrom društvu sa Rodionom Romanovičem.

Posle čitanja ove knjige nijedan čitalac neće ostati ravnodušan. Čitanje ove knjige može izazvati razna osećanja kod čitaoca, ali će zasigurno zaroniti duboko u mentalne lavirinte unutar kojih se često gubimo. Raskoljnikov je projektovao svoju muku na društvo oko sebe, šireći strah, zabrinutost, bes i zbunjenost među onima koje je sreo. Ali kroz ovu muku možemo nazreti iskru individualnosti koja se često gubi u sjaju normalnosti.

Urednik: Ema Hadžić

zlocin i kazna (2)_compressed (1)

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821 - 1881)

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rus. Фёдор Михайлович Достоевский) je bio ruski pisac, rođen 11. Novembra 1821. godine u Moskvi.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*