Na Rubu Pameti Od Miroslav Krleža

recenzija pdf

Iako je reč o hrvatskom književnom klasiku, ovo delo definitivno zaslužuje da bude uvršteno u sve one liste „najbolje knjige svih vremena“ i slično.

Ovo delo može izgledati malo preterano patriotski i pomalo nategnuto, ali kada jednom uđete u glavne tačke ovog neverovatnog romana koji oduzima dah, mislim da nećete biti voljni da promenite mišljenje.

Kao što i sam naslov govori, delo je u osnovi napisano „na rubu pameti“. Glavni lik je uvaženi član zajednice, živi u relativno nesrećnom braku i ima troje dece, tri devojčice koje na samom početku naziva „tri glupe guske“.

Pun je ogorčenosti i prezira prema svom braku, gradu u kojem živi, provincijalcima koji ga okružuju, ali najviše se gadi sam sebi. Zna da je njegov život farsa, ali nema hrabrosti da s tim završi, jer je najviše ljut i kritičan prema sebi, jer je sve navedeno njegova slika, i podseća ga na njegove neuspehe.

Jedne večeri, nakon što je popio nekoliko čaša vina, sedeći u bašti sa svojom ženom i nekim veoma važnim sugrađanima, sarkastično komentariše ispod glasa kada voditelj večeri počne da se hvali njegovim zločinačkim poduhvatima posle Prvog sveta. Rat. Književno, nastaje sav pakao, a nakon toga postaje pravi društveni izopštenik.

Ovo je u suštini zaplet, ali ono što najviše privlači pažnju čitaoca je žustra kritika ljudske gluposti, koja je neograničena. Roman je napisan sa takvom dirljivošću da čitalac nakon čitanja ostaje širom otvorenih usta i uma.

Krleža u daljem tekstu nabija vlast, politiku i, uglavnom, ljudsku prirodu. On to radi na način koji je pristupačan, zabavan i dubok. Nema ovozemaljskog razloga ili izgovora da ovo ne čitate. Zapamtite, naš protagonista u prvom licu je neimenovan. Ko zna, to bi mogli biti vi.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

miroslav_krlea_-_na_rubu_pameti

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Miroslav Krleža

Miroslav Krleža, (rođen 7. jula 1893, Zagreb, Hrvatska-Slavonija, Austro-Ugarska [sada u Hrvatskoj]—umro 29. decembra 1981, Zagreb, Jugos. [sada u Hrvatskoj]).


Više O Autoru