Iza Zatvorenih Vrata Od Žan Pol Sartre PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: No Exit by Jean-Paul Sartre

“Iza zatvorenih vrata” je jedna od najzanimljivijih egzistencijalističkih kratkih priča Žan Pola Sartra. To je delo koje je naišlo na široke pohvale kada je prvi put izvedeno 1944. godine, ubrzo nakon oslobođenja Francuske. Originalni naslov „Huis Clos“ odnosi se na privatnu diskusiju iza zatvorenih vrata. Priča o tri lika koji se nađu zarobljeni u misterioznoj zaključanoj sobi. Sartr sjajno naglašava da pakao nije toliko specifično mesto, koliko stanje duha.

Knjiga je izvor jedne od najslavnijih Sartrovih fraza: „Pakao su drugi ljudi“, koja se često pogrešno tumači i zanemaruje kao mizantropska. Međutim, to nije slučaj. To je povezano sa njegovom idejom Pogleda, koji istražuje iskustvo viđenja, jer smo uvek pod očima drugih.

Vi ste subjekat, ali ako neko duže vreme gleda u vas, postajete hipersvesni sebe kao objekta u pogledima drugih ljudi. To je stalna borba da se sebe vidi kao objekat iz pogleda svesti druge osobe. Konflikt da budemo subjekt (agent svog života) i da budemo objekat koji drugi ljudi posmatraju, otuđuje nas i zaključava u određenu vrstu bića, što nas pak lišava naše slobode, jer nismo u mogućnosti da pobegnemo. „proždirući” pogled drugog.

Sartr ilustruje tešku koegzistenciju ljudi, jer je čitavo društveno područje zasnovano na kontradiktornim aspektima. “Iza zatvorenih vrata“ se dešava u paklu. U predstavi, Pakao je dnevna soba sa tri sofe. Jedan muškarac i dve žene znaju da su stigli u pakao. Ne poznaju se, ali zajedno pokušavaju da shvate šta su svi radili dok su bili živi zbog čega su osuđeni na pakao. 

Pošto je ovo pakao, pitaju se kada će mučitelj stići, ali mučitelj se nikada ne pojavljuje. Bez obzira na to da sede i pričaju o svojim prošlim životima, oni idu jedni drugima na živce i na kraju viču i vrište jedni na druge. Konačno shvataju da su jedni drugima mučitelji, a predstava se završava čuvenom rečenicom „Pakao su drugi ljudi“.

“Iza zatvorenih vrata” je danas jednako neponovljiv kao što je bio kada je premijerno prikazan 1944. godine. Podstičemo one koji su zainteresovani za dramu ili književnost da ga iskuse. Na kraju krajeva: za razliku od likova, čitaoci imaju mogućnost da napuste prostoriju ako im je previše neprijatno.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

bc8093e9-dd3c-4a88-9e59-9073e71c104a

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Žan Pol Sartre - Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Charles Aimard Sartre ( 21. jun 1905 – 15. april 1980) bio je jedna od ključnih figura u filozofiji egzistencijalizma.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*