Ognjem i Mačem Od Henrik Sjenkijevič

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 4 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Henryk Sienkiewicz

“Ognjem i mačem” je istorijski roman Henrika Sjenkijeviča. Može se reći da je to neka vrsta poljskog nacionalnog epa. Radnja romana je smeštena u vreme pobune Hmeljničkog, godine 1647. U osnovi, radnja je smeštena u poljsko-litvanskoj zajednici, koja je tada bila na vrhuncu svoje moći i prestiža. Bila je to jedna od najvećih i najmnogoljudnijih država u 17. veku, i imala je dugu i slavnu tradiciju izbacivanja zvona iz svakog suseda koje je ikada imala – Austrijanaca, Prusa, Moskovljana, Tatara, Turaka, Šveđana, Rumuna, svi su naučili da se plaše poljskih kopalja. 
Ognjem i Mačem Od Henrik Sjenkijevič knjiga

Njihova zemlja se proteže od Baltičkog do Crnog mora, obuhvata većinu današnje Poljske, male baltičke države na severu bez Finske, Belorusije i Ukrajine. Ali 1647. godien je bio početak kraja – pobuna kozaka Hmeljničkog u Ukrajini izazvala je etnički i klasni rat koji će raskomadati poljsko-litvansku zajednicu i ostaviti ih kao laki izbor za njihove moćne susede izgladnele zemlje.

Naracija prepliće stvarne istorijske događaje i ljude sa nekoliko originalnih likova kako bi se stvorio niz podzapleta dok svi likovi jašu plimni talas pobune, seljačkih ustanaka, stranih invazija itd.

Roman je napisan 1884. godine, samo generaciju ili dve nakon još jedne podele Poljske od strane njenih suseda; do 1850-ih godina Poljska se nije pojavila ni na jednoj evropskoj mapi, iako je Poljaci još uvek bili tu. Ovaj roman je funkcionisao kao nešto kao nostalgični podsetnik na veličinu koja je nekada bila njihova, ali je služio i kao zajednički kamen temeljac patriotizma tokom strane okupacije. 

Prvobitno je objavljen kao serijal u novinama gde je Sjenkijevič bio glavni urednik, i bio je itekao popularan. Ovo nije bila ni najmanje literatura na visokom nivou. Ovo je bila priča u stilu Harija Potera za mase.

To nije bio samo pogodak; to je bila institucija i pre nego što je završena. Sjenkijevič je izbacio dva nastavka, jašući struju ogromnog uspeha prve knjige. “Ognjem i mačem” i njegovim nastavcima bili su u srcu poljske pop kulture generacijama.

Što je smešno, jer to nije baš ono što biste nazvali savršeno tačnim. Neki tvrde da je njegova nepreciznost deo razloga zašto je bio takav pogodak. Henrik je proveo vreme u Americi kao novinar i odrezao zube pišući eseje o Americi koje je poslao kući.

Čini se da je bio jako inspirisan vesternima. Velika stepa na istoku Poljske koja se protezala sve do Koreje opisana je terminima koji bolje odgovaraju istočnom Teksasu. Opisi kozaka i tatarskih napadača jezivo su slični američkim Indijancima.

U svakom slučaju, radnja je (možda i ne iznenađuje) nekomplikovana, veća od života, melodramatična i duga. Govorimo o 1.100 stranica zapleta. Opet, to je bila duga serija pre nego što je postala knjiga.

Pisac je, pokušavajući da izazove patriotska osećanja kod čitalaca, dao romanu obeležja antičkog i viteškog epa, uveo bajku i jasnu podelu na junake koji predstavljaju dobro i zlo. Pobunjenim kozacima, prikazanim kao krvoločni varvari, Sjenkijevič je pripisivao nedvosmisleno negativnu moralnu kvalifikaciju, a Poljake predstavljao kao hrabre branioce otadžbine i pravedne vojnike koji se pokoravaju viteškom kodeksu. 

Duga knjiga, rastegnuta do enciklopedijske dužine zbog originalnog formata. Mnogo jednodimenzionalnih zlikovaca koji se bore jedni protiv drugih, istorije i pobune. Vrlo prijatno.

Kompletna PDF Knjiga

Ognjem i Mačem Od Henrik Sjenkijevič pdf knjiga

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Jeremija

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*