Pripovest o Dva Grada Od Čarls Dikens

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: A Tale of Two Cities by Charles Dickens

“Pripovest o dva grada” je veliki istorijski roman Čarlsa Dikensa, smešten protiv nasilnog prevrata Francuske revolucije. Najpoznatije i možda najpopularnije njegovo delo, sažima događaj ogromne složenosti na razmere porodične istorije, sa postavom likova koja uključuje krvožednu ogricu i antiheroja koji su uverljivo manjkavi kao i bilo koji drugi u modernoj fikciji. Iako najmanje tipičan za autorove romane, “Pripovest o dva grada” i dalje podvlači mnoge njegove trajne teme – zatvor, nepravdu, društvenu anarhiju, vaskrsenje i odricanje koje podstiče obnovu.
Pripovest o Dva Grada Od Čarls Dikens knjiga

Priča o dva grada jedan je od najčitanijih romana u istoriji, ali ima niz kvaliteta u suprotnosti s tim. To je istorijska fikcija, ali izbegava veliki deo istorije i, s obzirom na izvorni materijal, izlaže se nekoliko rizika neoriginalnosti. Ali, u rukama majstora, postaje klasika.

Nakon 18 godina zatočeništva u Bastilji, zloglasnoj pariskoj tvrđavi pretvorenoj u zatvor, Aleksandar Manet, bivši lekar, pušten je na slobodu. Vest je šokantna za njegovu odraslu ćerku Lusi, koja je dugo mislila da je mrtav. Kada je odvedu kod njega, ona ga smatra mnogo promenjenim. O njemu se brine bivši sluga Defarž, koji sada poseduje vinoteku u Parizu. Duga zatvorska kazna je uzela veliki danak na Maneta i iznenadna promena ga je posebno zastrašila. Zbunjen i uplašen, on ne prepoznaje nijedno prijateljsko lice oko sebe i nalazi utehu samo u opsesivnom obavljanju svog zatvorskog zanimanja pravljenja cipela.

Među prednostima koje treba preporučiti, ne može se poreći da Dikens zna kako da napiše odličnu scenu. U opštem smislu, on stvara ton da se čitalac oseća u svetu koji stvara za njih, kao kada opisuje siromaštvo i glad u Francuskoj, sa oruđem i oružjem koje leže oštro i spremno. “Pripovest o dva grada” takođe se oseća kao priča koja mnogo ulaže u kraj. Oseća se da je Dikens prvo smislio kraj, a zatim napravio priču kako bi je učinio verodostojnom i smislenom. 

Ne možete a da se ne zapitate kako bi savremeni pisac to uradio drugačije – možda počevši bliže kraju i razbivši narativ odlomcima pozadinske priče; da biste omogućili bolji tempo, raspustili skokove na vreme i proširili napetost? Kažemo da je Dikens „smislio“ kraj, ali činjenica je da kraj, čak ni u postavci Francuske revolucije, nije originalan u “Pripovesti o dva grada” – već je rađen i ranije. Da bi se pisala “Pripovest o dva grada” dugo nakon događaja, Dikens je takođe zahtevao veliku količinu istraživanja. On je svakako sebi postavio težak projekat u izvođenju ove priče.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Čarls Dikens - Charles Dickens

Čarls Dikens je bio britanski romanopisac, novinar, urednik, ilustrator i društveni komentator koji je napisao svima omiljene klasične romane..


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*