Problem Spinoza Od Irvin Jalom PDF

recenzija pdf

U romanu "Problem Spinoza" autora Irvina Jaloma istražuje se unutrašnji život filozofa Baruha Spinoze, čija su razmišljanja promenila tok istorije i imala dubok uticaj na prosvetiteljstvo, biblijski kriticizam i oblast psihoanalize. Ova knjiga istražuje Spinozinu dubinu i kompleksnost kao i relevantnost njegovih ideja za modernu nauku.
Problem Spinoza Od Irvin Jalom

Paralelno sa pričom o Spinozi, roman prati i lični razvoj i unutrašnje doživljaje Alfreda Rozenberga, glavnog ideologa nacizma, čija je uloga bila ključna u nacističkom proganjanju evropskih Jevreja. Iako Spinoza i Rozenberg dele vremenski razmak od tri veka, Jalom istražuje njihovu povezanost kroz paradoks “Problema Spinoza”. Centralni paradoks romana ogleda se u činjenici da mnogi cenjeni nemački mislioci, uključujući i Getea, cenili Jevrejina Spinozu. Ova neobična povezanost između Spinoze i nacističkog režima postavlja intrigantna pitanja o paradoksima istorije, filozofije i ljudskog duha. Roman “Problem Spinoza” istražuje ovu neobičnu konvergenciju istorijskih tokova i nudi duboke refleksije o uticaju filozofije na društvo, kao i o neočekivanim putevima koje sećanja i ideje mogu preći kroz vreme i različite kontekste.

problem spinoza

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*