Radio-Drame Od Ingeborg Bahman

recenzija pdf
"Radio-drame" su zbirka radio drama koje je napisala Ingeborg Bahman. Ove radio drame nastale su tokom pedesetih godina dvadesetog veka, u vreme procvata ove književne vrste, i predstavljaju izvrsne primere radio drama koje se fokusiraju na unutrašnji svet, stvaranje unutrašnje pozornice i prostora imaginacije i identifikacije, u koje autori žele da povedu svoje slušaoce.
Radio-Drame Od Ingeborg Bahman

Sve tri radio drame u ovoj zbirci istražuju temu snova, kako doslovno, tako i preneseno. One brišu granicu između stvarnosti i mašte, pri čemu stvarnost na kraju uvek prevladava nad svetom mašte. Likovi u ovim dramama pokazuju neutaživu želju da prevaziđu ograničenja uređenog sveta, ali Bahman problematizuje njihove prolazne sanjarije kao neuspešne pokušaje bekstva iz stvarnosti – bilo da je to prodavnica snova, ostrvo ili hotel. Zvučna komponenta jezika i muzika doprinose stvaranju utiska prolaznosti i ambivalentnosti izražavanja želja. Bahman takođe istražuje koncept “drugačijeg stanja” koji je preuzela od Roberta Muzila. Ovaj koncept dolazi do izražaja u njenim radio dramama, posebno u delima “Cikade” i “Dobar bog s Menhetna”, gde to “drugačije stanje” predstavlja ljubav koja postaje opasnost za postojeći red u društvu. “Radio-drame” su knjiga koja će privući ljubitelje radija, dramskog stvaralaštva i eksperimentalnog izraza. Bahmanova pruža intrigantne priče koje istražuju granice stvarnosti i mašte, izazivajući slušaoce da se zamisle i reflektuju o svojim sopstvenim snovima, željama i stvarnosti. Ova zbirka je prilika da se uživa u Bahmanovom autentičnom glasu i njenom veštom korišćenju zvuka i jezika kako bi oživela svet svojih radio drama.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*