Stiven King – Kraj Bdenja

recenzija pdf

Spektakularno finale najprodavanije trilogije Njujork Tajmsa koje je počelo sa “Mr. Mercedesom” i “Ko nađe njegovo” u ovom romanu, đavolski „Mercedes ubica“ tera svoje neprijatelje na samoubistvo, a ako Bil Hodžis i Holi Gibnei ne smile način da ga zaustave, i oni sami će biti žrtve.
Stiven King - Kraj Bdenja knjiga

U sobi 217 klinike za traumatske povrede mozga, nešto se probudilo. Nešto veoma zlo. Brejdi Hartsfild, počinilac masakra u Mercedesu, u kojem je poginulo osam ljudi, a mnogo više ih je teško povređeno, već pet godina je na klinici, u vegetativnom stanju. Prema njegovim lekarima, malo je verovatno bilo šta što bi se približilo potpunom oporavku.

Ali iza tupog pogleda i apsolutno nikakvih reakicja, Brejdi je budan i poseduje smrtonosne nove moći koje mu omogućavaju da izazove nezamislivu pustoš bez napuštanja bolničke sobe. Penzionisani policijski detektiv Bil Hodžis, neverovatni heroj “Mr. Mercedesa” i “Ko nađe njegovo”, sada vodi istražnu agenciju sa svojom partnerkom, Holi Gibni ženom koja je zadala kobni udarac Hartsfildu zbog čega je bio na odeljenju za povrede mozga.

Kada su Bill i Holi pozvani na scenu samoubistva sa vezama za masakr u Mercedesu, oni se nađu uvučeni u svoj najopasniji slučaj do sada, koji će ugroziti njihove živote, kao i živote Bilovog herojskog mladog prijatelja Džeroma Robinsona i njegove sestre tinejdžerke, Barbare. Brejdi Hartsfild se vratio i planira osvetu ne samo Hodžisu i njegovim prijateljima, već i čitavom gradu. U knjizi “Kraj bdenja”, Stiven King dovodi Hodžesovu trilogiju do uzvišeno zastrašujućeg zaključka, kombinujući detektivsku fantastiku “Mr. Mercedesa” i “Ko nađe njegovo” sa potresnom, natprirodnom neizvesnošću koja je bila njegov najprodavaniji zaštitni znak.

Rezultat je uznemirujući pogled na ljudsku ranjivost i jezivu napetost. Niko to ne radi bolje od Kinga. King je razvio takav nivo udobnosti sa svojim likovima da priča klizi u trenutni, brzi ritam bez ikakvih prekida. Kao i sa mnogim Kingovim pričama, isprepletani zaplet se zasniva na njegovoj sposobnosti da kombinuje narativni nagon sa osećajem kako obični ljudi mogu da razmišljaju i deluju u vanrednim situacijama. King je itekako zaslužan za lansiranje jezivog i verodostojnog recepta za histeriju izazvanu internetom.

U kombinaciji sa belom zimskom olujom, trkom da se zaustavi masovna detonacija, “Kraj bdenja“ vas vodi sve do zadovoljavajućeg zaključka. “Kraj bdenja” donosi preko potreban završetak u Billovim, Brejdijevim i Holinim pričama, i zbog toga ga vredi pročitati. Kraj romana je posebno potresan i pruža jednu od najboljih scena u seriji. Knjiga je, inače, posvećena tvorcu Hanibala Lektora – Tomasu Harisu, a paralele između dva čudovišta koja kontrolišu um dok su pod ključem su jasne. Ali King, čiji je stil manje nijansiran i prefinjen od Harisovog, stvorio je u Hartsfildu potpuno nesimpatičan lik koji je savršeno izbalansiran protiv Hodžisa.

Ipak, pisanje je fantastično za svakoga ko voli detektivski roman

King je možda majstor horora, ali njegova sposobnost da napiše nešto što je često rezervisano za velike pisce kriminala govori o njegovom talentu pisanom rečju. Čitaoci verovatno neće želeti da odlože knjigu sve dok ne vide Hodžisa i njegovog neprijatelja kako se suočavaju po poslednji put. Suština je takoše u tome da se King primetno vraća nazad na sa svoja poslednja dva romana, održavajući konekciju između sve tri knjige.

Ceo zaključak “Kraja bdenja” takođe zavisi od tajminga i vremena

Predstojeća snežna oluja koja se pominje dobrih stotinu stranica pre zaključka nazire se u pozadini sve dok pahuljice na kraju ne počnu da padaju i predstavljaju prepreke i itekako utiču na celu radnju ove priče. Priča je gotova, i dok mnogi tvrde da je King možda postao rob fiksacije na vreme, ovo delo se ne može u potpunosti smatrati izmišljenim i previše izmanipulisanom pričom, to je narativ koji može ponuditi malo natprirodne magije, ali postoji nešto magično u tome da se osvrnemo na događaje u životu bilo da su stvarni ili izmišljeni i da vidimo kako se sve lepo spaja.

Ovo nije knjiga za čitaoce ili decu koji su svesni sadržaja jer ima neke grafičke scene ubistva i nasilja

Takođe zavisi od teme osvete i uključuje nekoliko mračnih preokreta. Dok Kingovo majstorsko pisanje stvara priču vrednu pričanja i čitanja, ona je teška za one koji ne mogu ili ne žele da se nose sa nasiljem. Uz mnoge klasične elemente priča Stivena Kinga i pomalo bezobrazan stil, ove knjige će se sigurno svideti čitaocima raznih tipova i žanrova.

Pregled PDF Knjige

stiven king kraj bdenja pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*