Uspavane Lepotice Od Stiven King

recenzija pdf

Strani Naziv: Sleeping Beauties by Stephen King

Upustite se u knjigu gde dobro poznati majstor horora sarađuje sa svojim sinom Ovenom na ovoj epskoj, živopisnoj priči o globalnoj pandemiji i pokazuje mladalačku snagu kakva nismo videli godinama. Knjiga “Uspavane lepotice” su napisane u direktnom, dramatičnom stilu i fokusiraju se na mikrokosmos jednog grada. Poređenja radi, “Uporište” privlači svoje likove iz cele zemlje, ali i dalje liči na “Uspavane lepotice” po tome što obe knjige detaljno opisuju početak i širenje epidemije.
Uspavane Lepotice Od Stiven King knjiga

Jedan od velikih talenata Stivena Kinga jeste upravo sposobnost da opiše sitnice koje katastrofalno utiču ne samo na njegove glavne likove, već i na prosečnog momka kojeg možete mimoići na ulici. Kao i “Uporište”, ova knjiga takođe uključuje natprirodne elemente, ovog puta u obliku Ivi Blek, kao i postojanje alternativnog grada Dulinga samo za žene.

Priča ima tako širok spektar likova da postoji lista njih na početku, na koju čitaoci mogu da se vrate

Sama radnja se skoro isključivo fokusira na stanovnike malog grada Dulinga i iznenadnu pojavu Ivi Blek. Ivi ulazi u grad baš u trenutku kada nova bolest spavanja preplavljuje svet. Širom sveta žene tonu u san, pokrivaju se čaurama i ne bude se.

Ako su čaure poremećene, žene postaju nasilne, ubijajući one koji su ih probudili, pre nego što ponovo zaspu.

Jasno je stavljeno do znanja da ishod ove epidemije zavisi i od postupaka muškaraca iz Dulinga ali i od odluke žena. Pitanje koje se nameće kroz celu knjigu jeste ko je Ivi Blek i zašto je jedino ona imuna na ovu strašnu epidemiju koja ih je zadesila.

Autori su pazili da narativ zadrže unutar mikrokosmosa, dajući epidemiji širom sveta veoma lični osećaj.

Narativ teče tako glatko da je nemoguće razlučiti koje je elemente Stiven napisao, a za koje je Oven odgovoran. U njemu svakako ima delića neobičnih za Stivena Kinga. Obično je njegov društveni komentar fokusiran na pojedinca ili na granu društva koja je mučena ili testirana.

U “Uspavanim lepoticama”, bitka polova je u prvom planu i ne libi se da izvuče svoje udarce

Vidimo da neki muškarci očajnički pokušavaju da zaštite svoje žene, dok drugi pale čaure jer su sigurni da ih se, pošto se žene vraćaju pune nasilja, treba bojati i uništiti. Borbe sa kojima se suočavaju žene u novom Dulingu su praktične, pošto je njihov novi svet takoreći ljuska. Prolaze izvanredno dobro. One formiraju grupe za organizovanje poljoprivrede, građevinarstva, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

U različitim periodima u romanu, ističe se da muškarci u takvom svetu verovatno ne bi bili tako produktivni ili efikasni

Ipak, čak ni u ovom novom Dulingu žene nisu sigurne od muškaraca jer, ako se pomere u stvarnom svetu, dobijaju vrtoglavicu u novom Dulingu; ako su ubili u pravom Dulingu, nestaju iz novog. Čak i kada sami sebi stvaraju novi svet, oni su i dalje podložni muškim hirovima, a to je vrlo zlokobna poruka. U ovoj priči postoje izraziti bajkoviti i mitološki elementi. Tu je i bajkoviti element prestupa, ako probude spavača, izazvaće njihov gnev.

Posledice su neizbežne i brutalne, bilo da muževi koji nisu videli vesti pokušavaju da probude svoje žene, ili nesuđena i uplašena deca koja pokušavaju da probude svoje majke. Sve ih čeka ista, strašna sudbina, vraćajući nas u strašnu neminovnost prirode koja glasi: budiš ih, umireš, bez obzira na motivaciju. Za predane fanove Stivena Kinga, ovde ima u čemu da uživaju.

Postoji mnogo takozvanih priključaka Stivena Kinga koji će vas privući u njegov svet jednako sigurno kao što su to činili u prethodnim radovima

Međutim, društveni komentar u srcu ovog romana nekima se možda neće dopasti. Može se desiti da, na kraju, čitalac bude u nedoumici da li je neki pol bolji od drugog, ali da biste došli do ispitivanja lošije strane ženskog pola, morate proći nekoliko stotina stranica na kojima muškarci su definitivno zlikovci. U početku se čini da je ton “Uspavanih lepotica” veoma protiv muškaraca.

Ali kako se približavamo proslednjoj četvrtinu ove fantastične knjige, autori nam predstavljaju primere žena koje su jednako loše kao i muškarci koji su ranije bili na meti i time dovode u ravnotežu napetost koju su stvorili između dva pola.

To se neće svideti svima, ali ako tražite Kingov roman u tradicionalnom stilu sa nečim svežim i zanimljivim u njemu, onda je upravo ovaj roman za vas.

Zaviri u knjigu

Uspavane Lepotice Od Stiven King pdf knjiga

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

2 0 komentara

  1. Marija
  2. Mario

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*