Vrli Novi Svet Od Oldos Haksli

recenzija pdf besplatna knjiga
Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Brave New World by Aldous Huxley

Vrli novi svet je klasik - to je distopijski roman sličan po temi romanu 1984 Džordža Orvela. Vrli novi svet se vrti oko ideje totalitarizma i smešten je u futuristički svet gde kombinacija nauke i zadovoljstva formira prilično feudalističko društvo. Ova ideja totalitarizma se postiže bebama iz epruvete i hipnozom, što rezultira unapred uređenim kastinskim sistemom koji se sastoji od inteligentnih ljudi prilagođenih najvišim položajima i obrnuto, bića sličnih kmetu genetski programirana da obavljaju obične poslove. 
Vrli Novi Svet Od Oldos Haksli knjiga

U ovom svetu Alfa, Beta, Gama, Delta i nesrećnih Epsilona, postoji sreća izazvana drogom, izazvana onim što je poznato kao soma. Ovde “svi pripadaju svima ostalima“ naglašavajući sistem iznuđenog promiskuiteta, ispranog mozga u narodu od trenutka rođenja. U osnovi ove knjige je užasna ideja eugenike i uprkos tome što je napisana pre nekoliko decenija, njena poruka ostaje važeća za našu generaciju.

Vrli novi svet istražuje negativnosti naizgled uspešnog sveta u kome se čini da su svi zadovoljni i zadovoljni, sa preteranim telesnim zadovoljstvima, ali zaista, ova stabilnost se postiže samo žrtvovanjem slobode u njenom pravom smislu i ideje lične odgovornosti.

Ova knjiga je zaista zanimljiva jer istražuje opasnosti tehnologije i šta ona može učiniti čitavom svetu; zaista, Haksli pokušava da prenese ideju da tehnologija nema moć da nas uspešno spase. Ova tema je ono što roman čini kontroverznim – a opet klasikom sa kojim se možemo poistovetiti, posebno u današnjem svetu, gde je tehnologija dovoljno blizu da upravlja našim životima, a kompjuteri visoke tehnologije, muzički plejeri i konzole za igre brzo postaju prirodni deo naši životi. 

Pored toga, ova knjiga istražuje ideju o tome koliko daleko nauka može ići a da nije nemoralna. Da li bismo zaista želeli da živimo u svetu u kome eugenika vlada i uprkos tome što su svi jednaki na površini, duboko ispod mehurića ideja o nejednakosti i nepravednosti? Roman predstavlja kontradiktornu ideju o utopiji, savršenom svetu, ali reč “utopija” potiče od dve grčke reči koje znače “dobro mesto” i “nema mesta”; ovo sugeriše da je savršen svet nemoguć.

Tačno je da je ova knjiga složeno štivo i moramo priznati da ćete neke delove dva puta pročitati; međutim, smisao romana ostavlja izuzetno dubok utisak na čitaoce. To je svakako knjiga koju nećete zaboraviti, i preporučuje se čitaocima od četrnaest i više godina, jer su ideje koje su predstavljene složene, a Haksli piše na način veoma odraslog, sa izuzetno komplikovanim rečenicama i veoma složenim rečnikom.

Sve u svemu, Hrabri novi svet je zastrašujući prikaz onoga što bi uskoro mogla biti naša budućnost. Veoma ćete uživati dok čitate ovaj dobro napisan roman koji izaziva razmišljanje.

Kompletna PDF Knjiga

kupdf.net_oldos-haksli-vrli-novi-svetpdf_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Slavica

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*