Doživljaji Toma Sojera Od Mark Tven PDF

recenzija pdf

Strani Naziv: The Adventures of Tom Sawyer Novel by Mark Twain

Ono šta treba da znate je da su “Doživljaji Toma Sojera” Marka Tvena jedan od najomiljenijih romana ovog velikog američkog autora. Prvi put objavljen 1876. godine, prikazuje detinjstvo tokom pre građanskog rata 1840-ih na ljubazan, ali realističan način; Tvenovi likovi puni su divljih ideja i ludorija koje ih ponekad dovode u nevolje. Tom Sojer je često izbegavan, a ponekad mu je zabranjen ulazak u škole, zbog toga što likovi koriste reč "N" (koja se pojavljuje 10 puta, koju često govore Tom i Hak) i pogrdnog prikaza Indijanaca, posebno u obličje opasnog zlikovca po imenu Inđun Džo.
Doživljaji Toma Sojera Od Mark Tven

Roman je izuzetno prijatan, pun humora i neizvesnosti, ako čitaoci mogu da prihvate da je njegov rasistički prikaz obojenih ljudi više funkcija stavova likova nego autorovih. Avanture Toma Sojera vrte se oko mladalačkih avantura protagoniste školskog romana, Tomasa Sojera, čija reputacija mu prethodi zbog izazivanja nestašluka i svađa.

Tom živi sa svojom tetkom Poli, polubratom Sidom i rođakom Meri u čudnom gradu Sankt Peterburgu, nedaleko od obale reke Misisipi. Sankt Peterburg je opisan kao tipična atmosfera malog grada u kojoj je hrišćanska vera preovlađujuća, društvena mreža je bliska, a poznato je i poznato. Za razliku od brata Sida, Tom često prima kritike od tetke Poli; on je uvek nestašan, radije bi se igrao kukavice nego pohađao školu i često se noću iskrade kroz prozor svoje spavaće sobe da bi se upustio u avanturu sa svojim prijateljem, Haklberi Finom, gradskim društvenim odmetnikom.

Tom je, uprkos strahu od školovanja, izuzetno pametan i normalno bi se izvukao sa svojim šalama da Sid nije takva pričalica. Kao kaznu što je preskočio školu da bi plivao, tetka Poli zadaje Tomu da kreči ogradu oko kuće. U briljantnoj šemi, Tom uspeva da prevari dečake iz komšiluka da završe posao umesto njega, uspevajući da ih ubedi u radost beljenja. U školi, Tom je jednako kitnjast i privlači pažnju tako što juri druge dečake, viče i trčkara okolo. Svojim uobičajenim nestašlucima, Tom pokušava da uhvati pogled Beki Tačer, novopečenoj devojci u gradu, i ubeđuje je da se “veri“ ljubeći ga. Ali njihova romansa se urušava kada sazna da je Tom ranije bio “veren” sa Ejmi Lorens.

Ubrzo nakon što ga Beki izbegava, on noću prati Haklberi Fina i ubrzo se nađu u ozbiljnoj nevolji, jer ne mogu da ignorišu svoju savest, ili činjenicu da zločinac ima neko blago kome ne mogu da odole. Tom Sojer je veoma dobro napisan roman sa detaljnim opisima i živopisnim slikama običnog života na jugu pre građanskog rata. Ludosti iz detinjstva su istinite čak i do te mere da su besmislice dece ispisane u svoj svojoj gluposti. Slika detinjstva koju prikazuje Mark Tven nije ona koju deca danas žive. Tetka Toma Sojera bi danas bila stavljena u zatvor zbog zanemarivanja.

Njegov školski učitelj bi bio uhapšen zbog zlostavljanja dece. Deci danas ne bi bilo dozvoljeno da istražuju šume, reke i pećine bez pratioca. Ipak, to je odlična priča o složenim ljudima koji imaju posla sa složenim ljudima. Nijedna osoba u ovoj knjizi nije savršena, ali ona ima iskupljujuće kvalitete. To je ono što ovu knjigu čini toliko vrednom. Priča je skoro kao kratke priče po tome što svako poglavlje pokriva novu eskapadu, ali knjigu objedinjuje značajniji događaj misterije. Verujemo da je ovaj roman bolji za odrasle zbog jezika koji se koristi i promene između detinjstva i pitanja odraslih. Sve u svemu, ova knjiga je neophodna za čitanje za svakoga ko je dovoljno zreo da se bavi njom i verujem da vas informiše o vremenskom periodu neposredno pre građanskog rata. Postoji razlog zašto se ova knjiga smatra klasikom.

Ovu knjigu toplo preporučuju za zabavu i važne lekcije koje možete naučiti. “Doživljaji Toma Sojera” je nezaboravan i upada pravo u nečiju maštu i srce. Knjiga prikazuje radost detinjstva kao i prihvatanje promena. Ali najviše od svega otkriva da svi imamo malog Toma Sojera u sebi!

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

dozivljaji_toma_sojera (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Mark Tven - Mark Twain

Mark Tven, čije je pravo ime bilo Semjuel Klemens, bio je proslavljeni autor nekoliko romana, uključujući dva glavna klasika američke književnosti.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*