Džulija Kvin – Vikont Koji Me Je Voleo

recenzija pdf

Strani Naziv: The Viscount Who Loved Me (Bridgertons, #2) by Julia Quinn

Nakon što je proveo godine kao jedan od najozloglašenijih igrača na svetu, Entoni Bridžerton je odlučio da je vreme da se skrasi i nastavi porodičnu liniju. On zna da ljubav postoji, jer su njegovi roditelji bili sjajan primer srećnog braka pune ljubavi. Ipak, on nema nameru da se zaljubi u svoju nameravanu mladu. Entonijev otac je umro prilično mlad, pa Entoni veruje, iako iracionalno, da će i on umreti mlad. Zaljubljivanje je komplikacija koja mu nije potrebna u ionako prekratkom životu, pa kreće da se udvara lepotici koja je najnovija zdravica. Ona je žena koja ispunjava njegove zahteve za ženom, ali u koju nikada nije mogao da vidi da se zaljubljuje. Entoni jednostavno nije računala da će se njena starija sestra mešati ili da će razbesnela dama izazvati njegove želje na način na koji nijedna druga žena nikada nije.
Džulija Kvin - Vikont Koji Me Je Voleo knjiga

Kejt Šefild nema nameru da Entoniju Bridžertonu dozvoli da bude blizu svoje sestre

Ona se zaklinje da će učiniti sve što je potrebno da ometa udvaranje razmetljivog vikonta, ali u tom procesu uspeva da se nenamerno uvuče u neke neobične situacije, koje je takođe dovode u blizinu samog čoveka. Njeni susreti sa Entonijem čine je vrućom i uznemirujućom i zbunjenom. Kada Kejt i njena porodica budu pozvani na kućnu zabavu na seoskom imanju Bridžerton, ona otkriva potpuno novu stranu Entonija koja potpuno menja njeno mišljenje o njemu. Ubrzo, Kejt se zaljubljuje u zgodnog lopova, ali neočekivani preokret ostavlja Kejt kompromitovanu i par žuri ka oltaru da izbegne skandal. Entoni je možda tvrdoglavo izjavio da je nikada neće voleti, ali Kejt nije spremna da tako lako odustane od svog novog muža.

Vikont koji me je voleo je bilo prilično zabavno štivo koje je sadržalo trenutke koji su bili i zabavni i dirljivi

Bilo je dosta duhovitih zafrkancija Džulije Kvin, mada moram da priznam da je na nekoliko mesta priča delovala pomalo teškom u dijalogu. Po mom mišljenju, ovo je dalo prilično frenetični osećaj, koji je ponekad bio zamoran za čitanje. Neke od situacija su bile prilično zabavne i dobre za malo smeha. Kejtin gojazni korgi koji ih vodi u veselu poteru kroz park i ultra-takmičarska igra Pall Mall braće i sestara Bridžerton su dve koje padaju na pamet. Iako heroj i heroina ovde nisu baš izmučeni kao drugi ljubavni likovi koje sam čitao, oboje imaju neke demone koje treba savladati, što je dovelo do nekih kratkih nervoznih trenutaka. Takođe mi se dopalo kako su Entoni i Kejt podržavali jedno drugo kroz te poteškoće, jer je to pokazalo koliko im je zaista stalo jedno do drugog.

Entoni je imao samo osamnaest godina kada je morao prebrzo da odraste, preuzme svoju titulu i postane čovek porodice nakon očeve smrti u mladosti. Kao posledica toga, Entoni ima prenapuhan osećaj sopstvene smrtnosti. Koliko god to izgledalo iracionalno, on potpuno veruje da će i on, bez sumnje, umreti mlad. U izvesnoj meri živi svoj život u ovom trenutku, uživajući gde god može, i kao rezultat toga stekao je reputaciju nepokajanog grabljivaca. Međutim, Entoni je odlučio da je vreme da se skrasi sa ženom i nastavi porodično nasleđe tako što će dobiti naslednika.

On bira da traži ženu koja ispunjava određene kvalifikacije, ali u koju veruje da nema šanse da se zaljubi

Pošto su njegovi roditelji imali srećan brak, on zna da je ljubav prava, ali misli da će to samo zakomplikovati njegovu predstojeću smrt. U svojoj potrazi za zajednicom bez ljubavi, on tvrdoglavo sledi trenutnu zdravicu tona, dok otkriva da mu srce neobjašnjivo privlači njena sestra Plain Jane. Entoni je imao jednu scenu u kojoj se ponaša kao kreten prema Kejt, ali je barem imao pristojnosti da se oseća krivim zbog toga i kasnije se izvini. Inače, kako je Kejt postepeno naučila, on je bio prilično dobar momak koji obožava svoju porodicu i trudi se da uradi pravu stvar. Posebno sam uživao u scenama u kojima pomaže Kejt da prebrodi njenu paniku tokom oluja.

Kejt ima jake porodične veze

Iako su joj roditelji otišli, ona i dalje ima svoju maćehu koja joj je bila majka u svakom pogledu i polusestru koju mnogo voli. Uživao sam u Kejt i Edvininom sestrinskom zezanju. Kada Kejt otkrije da neugledni Entoni ima planove za Edvinu, ona se zaklinje da će učiniti sve što je u njenoj moći da ga spreči da joj se približi, a još manje da se oženi njom. Ovo je dovelo do mnogih rasprava sa Entonijem tokom prve polovine knjige. Mislio sam da je ovo negiralo njihove trenutke privlačnosti i strasti, stvarajući osećaj kao da neprestano prave dva koraka napred i jedan korak nazad. Iako Kejt jako voli svoju sestru, ne može a da ne krije neke nesigurnosti kada je u blizini. Kejt je ljubičica koja se smanjuje pored Edvinine neuporedive lepote, što je dovelo do nekih problema sa samopoštovanjem za nju. Pošto počinje da vidi Entonija kao čoveka kakav on zaista jeste, poželela je da on obrati pažnju na nju, naravno, ne shvatajući da već ima. Zatim mora da se nosi sa svojim paralizirajućim strahom od grmljavine, ali mislim da je zbog toga što se sama suočila sa nekim problemima više prihvatila Entonijeve strahove i bila saosećajnija prema njima kada on konačno prizna.

Ne možete imati Bridgertonovu knjigu bez gomile braće i sestara Bridgertona

Verujem da se svih njih sedmoro na ovaj ili onaj način pojavilo, čak i ako nisu imali nikakav dijalog. Sviđa mi se Kolinov (romantični gospodin Bridžerton) đavolski stav. Čini mi se da me uvek nasmeje. Benedikt, koji postaje junak Ponude od džentlmena, sledeće knjige u seriji, takođe se pojavljuje u par pojavljivanja, a Eloiz (Sir Filipu, s ljubavlju) igra brižnu i blago nametljivu mlađu sestru. Uživao sam što sam ponovo video Simona i Dafne (vojvoda i ja) i znajući da će uskoro dobiti bebu. Posebno mi se dopala Kejtina sestra, Edvina. Sa svojom knjiškim karakterom i željom za naučnim mužem, mislim da bi od svoje priče napravila zanimljivu heroinu, ali pošto u ovoj knjizi pronalazi svog posebnog, sumnjam da ćemo to ikada videti.

Ne mogu da poreknem da je Džulija Kvin dobar pisac iz tehničke perspektive, ali iako sam uživao u određenim aspektima njenih priča, ne mogu reći da su me dve koje sam do sada pročitao privukle i impresionirale ja na sasvim isti način imaju i druge čitaoce romansa.

Sa Vikontom koji me je voleo, možda je to bilo zato što je počelo sa vezom ljubavi/mržnje (nije moj omiljeni) koja je ostavila neku distancu između heroja i heroine u mom umu. Možda je to bilo zato što je priča bila više na blažoj strani, tako da kada je tjeskoba ušla u igru, nije imala baš istu gravitaciju kao što bi bila da je knjiga ozbiljnijeg tona. Ili je to možda bilo zato što se činilo da su Entoni i Kejt prelako prevazišli svoje probleme koji su ih godinama mučili. Ovo je jedan od onih retkih slučajeva u kojima nisam mogao tačno da utvrdim šta tačno nije u redu, ali bez obzira na razlog, činilo se da Vikontu koji me je voleo nedostaje ono malo dodatnog nečega što bi ga gurnulo u veličinu. Međutim, uprkos tome što je ponekad delovalo pomalo bljutavo, bilo je, generalno gledano, dovoljno prijatno čitanje da bih poželeo da nastavim sa serijom i pogledam drugi epilog.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*