Mračna Kula IV – Čarobnjak i Staklo Od Stiven King

recenzija pdf

Strani Naziv: Wizard and Glass (The Dark Tower, #4) by Stephen King

Smešten u svet izvanrednih okolnosti, ispunjen zadivljujućim vizuelnim slikama i likovima koji se ne zaboravljaju, serijal Mračna Kula je Kingov najvizionarskiji podvig pripovedanja, magična mešavina fantazije, naučne fantastike i horora, za koji se može reći da je njegovo krunsko dostignuće.
Mračna Kula IV - Čarobnjak i Staklo Od Stiven King knjiga

Prve tri knjige, “Revolveraš”, “Tri Tarot Karte” i “Puste zemlje” su brilijantne, a četvri deo, odnosno “Čarobnjak i staklo” dopunjuje serijal na izvanredan način. Ova knjiga ima mnogo sličnosti sa njegovom knjigom “Vetar kroz ključaonicu” i mogla bi se čitati kao samostalni roman.

U ovom delu, Stiven King se svim srcem daje u priču o ljubavi između tinejdžera, ali u zavisnosti od tačke gledišta ovo je ili veoma dobra ili loša stvar. Svi smo mi prošli tinejdžerske dane, i ponašali se na načine koje su se u tom periodu činile opravdane i ispravne, ali kako vreme prolazi na taj period možemo gledati sa divljenjem i lepim sećanjem, ili se prosto naježiti od same pomisli. Na sličan način se odigrava i ova ljubavna priča između glavnog lika Rolanda i Suzan.

King je na odličan način predstavio njihovo tinejdžersko ponašanje, za šta on ima izuzetan talenat, ali nekada može biti teško za čitanje i tumačenje, pogotovo kada se radi o tinejdžerima koji su fokusirani samo na sebe.

Ova knjiga govori o Rolandu, ko je on u stvari, i kroz šta je sve prošao da bi postao ko je postao.

Knjiga nam objašnjava da shvatimo zašto je tako mračan i uklet. Roland, Edi, Suzana, Džejk i Džejkov kućni ljubimac preživeli su poslednju nesreću Blejna Mono, samo da bi se našli nasukani u alternativnoj verziji Topeke u Kanzasu, onoj koju je poharao virus supergripa.

Dok prate napušteni I-70 prema udaljenoj staklenoj palati, čuju atonalno zviždanje tankog mesta gde se tkanje postojanja skoro potpuno istrošilo. Dok kampuju blizu ivice istanjenog, mesta gde se tkanina sveta skoro sasvim izlizala da izgleda kao staklo, Roland priča svom ka-tetu priču o još jednom istanjenom mestu, onom sa kojim se susreo kada je bio nešto stariji od dečaka.

Tokom jedne duge magične noći, Roland nas prenosi u srednji svet davnih vremena i u primorski grad po imenu Hambri, gde se Roland zaljubio u devojku po imenu Suzan Delgado i gde se on i njegovi stari prijatelji iz teta Alen i Katbert bore sa snagama Džona Farsona, koja je — uz malu pomoć vidljive sfere zvane Merlinov grejpfrut — zapalila poslednji rat Srednjeg sveta.

Ovaj roman je verovatno najkontaverzniji roman Mračne kule, jer je King imao smelosti da se osvrne i priča o pozadinskim temama i retrospektivi, umesto da svu svoju pažnju apsolutno posveti nastavku radnje. Upravo zbog ovog smera odvijanja radnje mišljenja su se podelila.

Mnogi su očekivali nastavak i razvijanje priče u nekoj budućnosti, odmicanje od prve tri knjige i otkrivanja novina koje bi mogla da nosi četvrta knjiga, dok su ostali jedva čekali da pročitaju šta se to krije iza tajanstvenog Rolanda i njegovog puta, i da saznaju koren i srž njegovog lika, kao i sve što je bilo.

Na kraju krajeva, podela je brzo nestala jer su čitaoci prosto oduševljeni četvrtim delom serijala, kako zbog načina kojima dopunjuju celu priču, tako i zbog Kingovog fantastičnog prikaza likova, njihovih osobina, istorije i razvoja do onoga šta su trenutno. King je često govorio da je pisanje van nejgove zone komfora nešto čega se plaši i izbegava, i da mu je za ulazak u sferu emocionalnog i ljubavne fantastike trebalo vremena.

Ova knjiga jeste jedan od najboljih opisa fantastike, i pripremite se na to da budete iznenađeni njenom magijom.

Ljubavna priča ima horor elemente, jezivu postavku i sve ostale elemente neverovatnog. Iako je ljubavna tema, King je uspeo da utisne svoje poznate koncepte i na taj način stvori jednu zaista fantastičnu stvar.

Upoznajemo se sa tradicijom revolveraša, njihovom etičkom kodeksu. S tim u vezi, Stiven King je književni gigant. Napisao je bezbroj romana i ova serija je najznačajnija među ljubiteljima naučne fantastike / horora / fantazije.

U ovom serijalu se ima mnogo toga zavoleti, što govori činjenica da je mnoštvo ljudi oduševljeno ovim serijalom. Ako se knjige procenjuju isključivo na osnovu njihove vrednosti ponovnog čitanja, onda knjige Mračne kule moraju biti na samom vrhu. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*