Paulo Koeljo – Anđeo Čuvar

recenzija pdf

Strani Naziv: Paulo Coelho

Nevernicima knjiga može izgledati kao senoviti skup ritualnog mumbo-džamboa, ali zapravo je to ono što je čini izuzetno čitljivom. Pre godinu dana, bio sam veoma razočaran Bridom Paula Koelja, jer je obećao magiju na prvoj stranici, a onda je to obećanje ostavio visoko u vazduhu, ne potrudivši se da ikada opravda svoju temu. Ali, sva moja ogorčenost je nestala kada sam završio ovu knjigu, pošto je ovde Paulo izložio magiju na neskriven, neuporediv način. Magija ovde nije nešto neuhvatljivo ili tajnovito, to je način života.
Paulo Koeljo - Anđeo Čuvar knjiga

I, možda je samo sudbina da sam nekoliko nedelja kasnije ponovo uzeo u ruke knjigu zasnovanu na snovima. Iako ovoga puta snovi više nisu virtuelni, oni su dobili pravo značenje, ukrašeni dubljom nijansom, zaogrnuti odećom iz stvarnog života!

the-valkiries-paulo-coelhoPa, govorim o ‘Valkirijama’, romanu zasnovanom na tri slova F – Forgoting iour past, Forgiving iour sins and Fulfilling iour dreams, koji je napisao niko drugi do čuveni alhemičar Paulo Koeljo!

Valkire je priča o četrdesetodnevnom putovanju Pauloa i njegove supruge Kris kroz pustinju Mohave. Očigledno, Paulo je došao u užarenu pustinju sa plemenitom ambicijom – želi da razgovara sa svojim anđelom – mitskim stvorenjem o kome se često govori, ali nikada nije viđeno. A to što on na kraju ostvaruje ovaj nemoguć zadatak uz malu pomoć Valkirija modernog doba, čini srž priče i dobro je predstavljeno na 245 stranica ovog romana.

Međutim, priča je, kao što je uobičajeno kod Koelja, od najmanjeg značaja! To je skrivena poruka koju Paulo prenosi kroz ovaj roman, koju bi svaki čitalac pamtio dugo nakon što je zatvorio knjigu. U uvrnutoj priči, Koeljo je ogolio svoje najdublje misli, podelio neke od svojih životnih tajni, ohrabrujući svakoga da veruje u svoje snove, ako ikada žele da se ostvare.

Ovde se Valkire, grupa smelih Amerikanki koje nose kožu i voze motore, koriste kao savršena folija za prevideti izgled, prevazići naše iracionalne strahove i strepnje i verovati u istinitost naših snova. Paulo piše svaku rečenicu sa jedinim motivom da inspiriše druge ljude da veruju u svoja verovanja i tradicije, čak i nakon najžešćeg cinizma ili otpora. Koristio je sopstvenu ženu kao cinika, koji u početku odbija da prihvati čak ni mogućnost anđela, ali ubrzo i sama postaje medij da dobije bolji pristup skrivenim udubljenjima uma.

Doduše, na kraju romana se upustio u neke neverovatne taktike, ali do tada sam bio potpuno prilagođen njegovoj svrsi i mogao sam da vidim jednostavnije značenje u složenim napevima.

U stvari, najbolji deo knjige je gde on opisuje ritual kao rutinu od koje nam je uvek teško da pobegnemo.

Dakle, ispod odeće magične fikcije, Valkire pokazuju najbolji način života, imajući poverenje u sopstvene sposobnosti i misli. I, ovde Paulo vodi tako što se ne samo neustrašivo prepušta tradicionalnim ritualima, ne plašeći se ikakve kritike, već i razotkriva najmračnije godine svog života, svoja najdublja osećanja i uznemirujuću intimnost sa svojom ženom, sa smelošću koju bi malo koji od muškaraca ikada mogao usudi se da.

Koeljo je napisao roman u trećem licu, ali je ipak ubedio čitaoca u meni da veruje da je priča istinit prikaz njegovog sopstvenog života. On je sebe i svoju suprugu predstavio kao glavne protagoniste, dajući mu jedinstveni ukus kratke autobiografije, koncentrišući se na samo 40 dana provedenih u Mohaveu.

Mislim da je najteže za pisca da pocepa sopstvenu prošlost, svoje najdublje emocije, svoje skrivene misli da ceo svet vidi i komentariše.

Do sada sam verovao da samo Narajan ima hrabrosti da to uradi. Ali, Paulo je dokazao da grešim, izolovao je svoje emocije i predstavio priču kao frakcijsku, i to mi se prilično dopalo.

Posle dosta vremena, pročitao sam knjigu dva puta uzastopno, koja je dirnula u srce, savršeno usklađena sa mojim taktovima, a uporni čitalac u meni teško bi mogao da porekne tako divnu kreaciju, dostojno drugo čitanje. U svakom slučaju, svi volimo da čitamo te knjige, koje nekako odražavaju naše misli, prikazujući ih na lucidniji, razumljiviji, ali zabavniji način. I, Valkirije su zaista takav dragulj, bogat jednostavnošću, poštenjem i ubeđenjem u nečija uverenja!

PDF Pregled Knjige

andjeo_cuvarctp (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Paulo Koeljo - Paulo Coelho

Rođen (24. Avgusta. 1947. godine, Rio De Žaneiro, Brazil) Brazilski pisac romana poznat po spiritualnom adventurističkom stilu pisanja romana.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*