Sluškinjina Priča Od Margaret Atvud

recenzija pdf

Strani Naziv: The Handmaid’s Tale by Atwood

Sluškinjina priča, hvaljeni distopijski roman kanadske autorke Margaret Atvud, objavljen 1985. Knjiga, smeštena u Novoj Engleskoj u bliskoj budućnosti, postavlja hrišćanski fundamentalistički teokratski režim u bivšim Sjedinjenim Državama koji je nastao kao odgovor na krizu plodnosti.
Sluškinjina priča - Margret Atvud

U romanu, koji pripoveda Ofred, naizmenično se menja tekst koji opisuje njen sadašnji život i ekspozitivni delovi u kojima se ona priseća svoje prošlosti. Ofredova sećanja otkrivaju da je bila ćerka feminističke aktivistkinje koja je odabrala da bude samohrana majka. Pre pojave teokratske vlade, protagonista je pohađao univerzitet i imao blisku prijateljicu po imenu Mojra. Ofred se povezao sa oženjenim čovekom Lukom, i na kraju su se ona i Luk venčali i dobili ćerku. 

Nakon vojnog udara u kojem su ubijeni predsednik i većina članova Kongresa, zemlja postaje Republika Gilead. Jednog dana protagonistkinja biva otpuštena sa posla u biblioteci jer ženama više nije bilo dozvoljeno da rade. Te večeri saznaje da ženama nije dozvoljeno ni da imaju novac, a njen bankovni račun je prebačen Luku. Na kraju, Luk, protagonista, i njihova ćerka pokušavaju da pobegnu u Kanadu.

Zaviri u knjigu

delfi_sluskinjina_prica_margaret_atvud

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Margaret Atvud - Margaret Atwood

Margaret Atvud, rođena 18. novembra 1939. godine je kanadska spisateljica, poznata po svojoj poeziji, romanima i književnoj kritici.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*