Danilo Kiš

Biografija Autora - Sve Knjige

Grobnica za Borisa Davidoviča Od Danilo Kiš KNJIGA
Grobnica za Borisa Davidoviča Od Danilo Kiš
Rani Jadi Od Danilo Kiš
Rani Jadi Od Danilo Kiš PDF
Danilo Kiš je bio srpski pisac, rođen 22. februara 1935. godine u Subotici, u porodici mađarsko-jevrejskog porekla. Njegov otac, Eduard Kiš, bio je bankarski službenik, a majka, Milica Babić Kiš, prevodilac i muzičarka.
Danilo Kiš

Nakon završene osnovne škole, Kiš se preselio sa porodicom u Novi Sad, gde je pohađao gimnaziju. U to vreme počinje da piše pesme i kratke priče, a nakon završene gimnazije upisuje se na Filozofski fakultet u Beogradu, gde studira književnost i jezik.

Rana Dela

Prvu zbirku pesama “Pesme” objavio je 1953. godine, a prvu zbirku priča “Rani jadi” 1954. godine. Kiš je počeo da stiče sve veću popularnost u literarnim krugovima, a 1962. godine objavljuje svoj prvi roman “Bašta, pepeo”.

Njegova dela su poznata po složenoj narativnoj strukturi, kao i po upotrebi različitih naratora i perspektiva. U svojim delima Kiš je obrađivao teme kao što su identitet, jezik, sećanje i istorija.

Bogata bibliografija

Kiš je napisao više od 20 knjiga, uključujući romane, zbirke priča, eseje i drame. Njegova dela su prevođena na mnoge jezike, a dobitnik je brojnih književnih nagrada, uključujući i prestižnu francusku nagradu “Femina”.

Preveo je mnoge poznate pisce

Kiš je takođe bio angažovan i kao prevodilac, preveo je dela Fjodora Dostojevskog, Vladimira Nabokova, Henrija Milera i drugih.

Nakon dugogodišnje borbe sa bolešću, Danilo Kiš preminuo je 15. oktobra 1989. godine u Parizu, gde je proveo veći deo svog života. Njegova dela i danas se smatraju klasicima srpske i svetske književnosti.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*