Paulo Coelho

Biografija Autora - Sve Knjige

paolo koeljo spijunka knjiga
Špijunka – Paolo Koeljo
Paulo Koeljo - Peta Gora Knjiga
Paulo Koeljo – Peta Gora
Paulo Koeljo - Pobednik Je Sam Knjiga
Paulo Koeljo – Pobednik Je Sam
Paulo Koeljo - Veronika Je Odlučila Da Umre Knjiga
Paulo Koeljo – Veronika Je Odlučila Da Umre
Hodočašće - Paulo Koeljo knjiga
Hodočašće – Paulo Koeljo
Jedanaest Minuta – Paulo Koeljo knjiga
Jedanaest Minuta – Paulo Koeljo
alef paulo koeljo knjiga
Paulo Koeljo – Alef
Paulo Koeljo - Anđeo Čuvar knjiga
Paulo Koeljo – Anđeo Čuvar
Rođen (24. Avgusta. 1947. godine, Rio De Žaneiro, Brazil) Brazilski pisac romana poznat po spiritualnom adventurističkom stilu pisanja romana. Paulo je rođen u Rio De Žaneiru i odgajan je po vema striktnom katoličkom kodu u svojoj porodici. Nakon što se usprotivio takvom životu, biva poslan u psihijatrisku ustanovu od strane svojih roditelja. Nedugo nakon upisa u Pravni fakultet, napušta ga, i odlučuje da putuje kroz Latinsku Ameriku, Severnu Ameriku i Evropu.
paulo koeljo pisac

1972. godine vraća se u Brazil i počinje da piše tekstove za rock – pop pesme za Raula Sieksasa (poznati Brazilski pevač i autor). 1947. godine Paulo biva uhapšen i zatvoren na kraće vreme pod sumnjom da je organizovao zaveru protiv Brazilske vlade.

Nakon izlaska iz zatvora, zapošljava se i radi sve do 1980.godine u dve muzičke kuće (Poligram, CBS Rekords).

Ponovo počinje da putuje po svetu ali ovoga puta otkriva da mu je strast, hodanje po malim neistraženim stazama, kuda su nekada hodočasnici pešačili. Nekada bi pešačio i do 800 km u jednom pravcu. Ovo putešestvije Paulu vraća interes prema Katolicizmu koje je bio odavno izgubio i to mu zajedno sa putovanjem daje dobru podlogu za njegovu prvu knjigu “O diario de um mago” (1987), koja je bila objavljena i na engleskom jeziku kojoj je naziv promenjen u “The Pilgrimage” (1995).

1988. godine Paulo objavljuje “The Alchemist” knjigu. Priča se bazira na Andaluziskog dečaka nomada koji putuje kroz severnu Afriku u potrazi za blagom. Ova knjiga nailazi na ogroman uspeh u Brazilu a takođe i inostranstvu.

Naredna knjiga memoari (The Valkyries) (1992) takođe je posvećena spiritualizmu i ima jak uticaj njegovog povratka katoličkoj veri.

Ponovo se vraća fikciji sa (1994; By the River Piedra I Sat Down and Wept) koji pričaju o duhovnom obnovenju mlade španjolke.

(1996; The Fifth Mountain) Prepričava priču o Bibliskom učenjaku Elajdži

(1997; Manual of the Warrior of Light)

Iako su sve knjige navedene gore doživele veliku slavu kako u Brazilu tako i internacionalno, Paulo je i dalje često kritikovan od strane kritičara kako: “Previše morališe u svojim romanima”.

U nastavku svoje karijere piše (1998; Veronika Decides to Die), koji se osvrće i na samu njegovu mentalnu nestabilnost prilikom odrastanja.

(2000; The Devil and Miss Prym) – Istražuje temu priroda i čovečanstvo.

(2003; Eleven Minutes) – Pomera granice između ljubavi i seksa pisajući o mladoj prostitutki.

(2006; The Witch of Portobello) – Priča o ženskoj osobi koja je relogijski lider.

(2008; The Winner Stands Alone) – je triler koji se obazire na Kanski film festival.

(2010; Aleph) – je zapravo istinita priča o samom Paulu i njegovom putovanju trans-siberiskom rutom gde se on sastaje i slučajno sreće sa navodnom reinkarniranom ljubavi iz prošlog života.

(2012; Manuscript Found in Accra) – priča o iskustvu mladog grka koji se nalazi u Jerosalimu pre napada na grad od strane viteza templara.

(2014; Adultery) – memoari jednog novinara.

Hippie (2018) – inspirisan Koeljo-evim avanturama 70-ih godina prošlog veka.

Paulo Koeljo se dobro snalazi i u internet vodama, brendira svoj blog i počinje aktivno pisati i na internetu. 1996. Godine osniva Paulo Koeljo Institut za mlade i starije kojima je potrebna pomoć.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*