Čarls Dikens

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Charles Dickens (07.02.1812 –  09.06.1870)

“Sakriti bilo šta od onih sa kojima sam vezan nije deo moje prirode. Nikada ne mogu zatvoriti svoje usne pred onim kome sam otvorio svoje srce.”
Čarls Dikens pisac književnik

Čarls Dikens je bio britanski romanopisac, novinar, urednik, ilustrator i društveni komentator koji je napisao svima omiljene klasične romane kao što su “Oliver Twist”, “Božićna pesma”, “Nikolas Niklbi”, “Dejvid Koperfild”, “Priča o dva grada” i “Velika očekivanja”. Dikens je upamćen kao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih pisaca 19. veka.

Među njegovim dostignućima, hvaljen je što je pružio oštar portret niže klase iz viktorijanske ere, pomažući da se dođe do društvenih promena. Dikens je rođen kao Čarls Džon Hafam Dikens 7. februara 1812. godine u Portsmutu, na južnoj obali Engleske.

Čuveni britanski pisac bio je drugo od osmoro dece

Njegov otac, Džon Dikens, bio je pomorski službenik koji je sanjao da se obogati. Čarlsova majka, Elizabet Barou, težila je da bude učiteljica i direktorka škole. Koliko god se njegovi roditelji trudili, porodica je ostala siromašna. Ipak, u prvim danima bili su srećni. Godine 1816. preselili su se u Chatham, Kent, gde su mladi Dikens i njegova braća i sestre mogli slobodno da lutaju po selu i istražuju stari zamak u Ročesteru.

Porodica Dikens se 1822. preselila u Kamden Taun, siromašno naselje u Londonu

Do tada je finansijska situacija porodice postala strašna, jer je Džon Dikens imao opasnu naviku da živi izvan mogućnosti porodice. Na kraju, Džon je poslat u zatvor zbog duga 1824. godine, kada je Čarls imao samo 12 godina. Nakon što je njegov otac bio u zatvoru, Dikens je bio primoran da napusti školu i radi u fabrici za crnilo čizama pored reke Temze.

U dotrajaloj fabrici opterećenoj glodarima, Dikens je zarađivao šest šilinga nedeljno označavajući posude sa “crnom“ supstancom koja se koristi za čišćenje kamina. Bilo je to najbolje što je mogao da učini da izdržava svoju porodicu. Osvrćući se na to iskustvo, Dikens je to video kao trenutak kada se oprostio od svoje mladalačke nevinosti, navodeći da se pita kako je mogao tako lako biti odbačen u tako mladom dobu. Osećao se napuštenim i izdanim od odraslih koji su trebali da se brinu o njemu.

Ova osećanja će kasnije postati česta tema u njegovom pisanju

Na njegovo olakšanje, Dikensu je dozvoljeno da se vrati u školu kada je njegov otac dobio porodično nasledstvo i iskoristio ga da otplati svoje dugove. Ali kada je Dikens imao 15 godina, njegovo obrazovanje je još jednom povučeno ispod njega. Godine 1827. morao je da napusti školu i da radi kao dečak u kancelariji da bi doprineo prihodima svoje porodice. Kako se ispostavilo, posao je postao početna tačka njegove spisateljske karijere.

U roku od godinu dana nakon što je bio angažovan, Dikens je počeo da samostalno izveštava na sudovima u Londonu

Samo nekoliko godina kasnije, izveštavao je za dve velike londonske novine. Godine 1833. počeo je da šalje skice raznim časopisima i novinama pod pseudonimom “Boz“. Godine 1836. njegovi isečci su objavljeni u njegovoj prvoj knjizi Bozove skice. Iste godine Dikens je počeo da objavljuje “The Posthumous Papers of the Pickwck Club”. Njegova serija, prvobitno napisana kao natpisi za humoristične ilustracije na temu sporta umetnika Roberta Simora, imala je oblik mesečnih serijskih rata.

Posthumni radovi Pikwick kluba bili su veoma popularni među čitaocima

U stvari, Dikensovi natpisi su bili još popularniji od ilustracija koje su trebalo da prate. Kasnije je uređivao časopise uključujući “Household Words” i “All the Year Round”, od kojih je poslednji on osnovao. Dikens se oženio sa Ketrin Hogart ubrzo nakon što je objavljena njegova prva knjiga Bozove skice. Par je imao desetoro dece. Tokom 1850-ih, Dikens je pretrpeo dva razorna gubitka: smrt njegove ćerke i oca. Takođe se odvojio od svoje žene 1858. godine.

Dikens je javno oklevetao Ketrin i uspostavio intimnu vezu sa mladom glumicom po imenu Elen „Neli“ Ternan

Izvori se razlikuju po tome da li su njih dvoje počeli da se viđaju pre ili posle Dikensovog bračnog razdvajanja, a takođe se veruje da se potrudio da izbriše svaku dokumentaciju koja aludira na Ternanovo prisustvo u njegovom životu. Tokom svoje karijere, Dikens je objavio ukupno 15 romana. “Oliver Twist”, prvi Dikensov roman, prati život siročeta koji živi na ulici. Knjiga je inspirisana kako se Dikens osećao kao osiromašeno dete koje je prinuđeno da se snalazi na svojoj pameti i zarađuje za sebe.

Kao izdavač časopisa pod nazivom “Bentley’s Miscellany”, Dikens je počeo da objavljuje Olivera Tvista u ratama između februara 1837. godine i aprila 1838. godine, a kompletno izdanje knjige objavljeno je u novembru 1838. godine. Dikens je nastavio da predstavlja Olivera Twista u časopisima koje je kasnije uređivao. Posvećeni čitaoci Olivera Tvista sa nestrpljenjem su očekivali sledeću mesečnu ratu. Dikens je 19. decembra 1843. objavio “Božićnu pesmu”. U knjizi se pojavljuje bezvremeni protagonista Ebenezer Skrudž, mrzovoljni stari škrtac, koji uz pomoć duhova pronalazi božićni duh. Dikens je napisao knjigu za samo šest nedelja, počevši od oktobra i završivši baš na vreme za proslavu praznika. Roman je bio zamišljen kao društvena kritika, da skrene pažnju na teškoće sa kojima se suočavaju siromašnije klase Engleske. Knjiga je postigla veliki uspeh, prodata je u više od 6.000 primeraka nakon objavljivanja.

Čitaoci u Engleskoj i Americi bili su dirnuti empatičnom emocionalnom dubinom knjige, jedan američki preduzetnik je navodno dao svojim zaposlenima dodatni dan odmora nakon što ga je pročitao. Uprkos književnoj kritici, knjiga ostaje jedno od najpoznatijih i najomiljenijih Dikensovih dela. Od oktobra 1846. godine do aprila 1848. godine Dikens je objavljivao, u mesečnim ratama, “Poslovi sa firmom Dombija i sina”. Roman, koji je objavljen u obliku knjige 1848. godine, usredsređuje se na temu kako poslovna taktika utiče na lične finansije porodice. S obzirom na mračni pogled na Englesku, smatra se ključnim za Dikensovo delo jer je dao ton za njegove druge romane. “Dejvid Koperfild” je bio prvo delo te vrste, niko nikada nije napisao roman koji bi jednostavno pratio lik kroz njegov svakodnevni život.

Od maja 1849. godine do novembra 1850. godine Dikens je objavio knjigu u mesečnim instalacijama, a puna forma romana objavljena je u novembru 1850. godine. Pišući ga, Dikens je iskoristio svoja lična iskustva, od svog teškog detinjstva do novinarskog rada. Iako se “Dejvid Koperfild” ne smatra najboljim Dikensovim delom, bio je njegov lični favorit. Takođe je pomoglo da se definišu očekivanja javnosti od Dikensovog romana. Nakon smrti oca i ćerke i odvajanja od supruge, Dikensovi romani su počeli da izražavaju zamračen pogled na svet. U “Bleak House”, objavljenoj u ratama od 1852. do 1853. godine, bavi se licemerjem britanskog društva. Smatrao se njegovim najkompleksnijim romanom do sada.

Teška vremena se odvijaju u industrijskom gradu na vrhuncu ekonomske ekspanzije

Objavljena 1854. godine, knjiga se fokusira na nedostatke poslodavaca, kao i na one koji traže promene. Izašavši iz perioda „mračnog romana“, Dikens je 1859. objavio “Priču o dva grada”, istorijski roman koji se dešava tokom Francuske revolucije u Parizu i Londonu. Priča se fokusira na teme potrebe za žrtvom, borbe između zala svojstvenih ugnjetavanju i revoluciji i mogućnosti vaskrsenja i ponovnog rođenja. “Velika očekivanja”, objavljena u serijskoj formi od decembra 1860. do avgusta 1861. godine i u formi romana u oktobru 1861. godine, široko se smatra Dikensovim najvećim književnim dostignućem. Ova priča, Dikensova druga koja je ispričana u prvom licu, fokusira se na doživotno putovanje moralnog razvoja za protagoniste romana, siroče po imenu Pip.

Sa ekstremnim slikama i živopisnim likovima, dobro prihvaćene teme romana uključuju bogatstvo i siromaštvo, ljubav i odbacivanje i dobro protiv zla. Nakon objavljivanja “Olivera Twista”, Dikens se borio da dostigne nivo njegovog uspeha. Od 1838. do 1841. objavio je “Život i avanture Nikolasa Niklbija”, “Staru radoznalost” i “Barnabija Radža”. Još jedan roman iz Dikensovog mračnijeg perioda je Mala Dorit (1857), izmišljena studija o tome kako ljudske vrednosti dolaze u sukob sa svetskom brutalnošću. Dikensov roman “Naš zajednički prijatelj”, objavljen u serijskoj formi između 1864. i 1865. pre nego što je objavljen kao knjiga 1865., analizira psihološki uticaj bogatstva na londonsko društvo. Kod kuće, Dikens je postao toliko poznat da su ga ljudi prepoznavali po celom Londonu dok je šetao gradom, prikupljajući zapažanja koja će poslužiti kao inspiracija za njegov budući rad.

Tokom svoje prve turneje po SAD, 1842. godine, Dikens je govorio o svom protivljenju ropstvu i izrazio podršku dodatnim reformama.

Njegova predavanja, koja su počela u Virdžiniji, a završila se u Misuriju, bila su toliko posjećena da su se skalperi za karte okupili ispred njegovih događaja. Biograf Džej B. Pristli je napisao da je tokom turneje Dikens uživao u „najvećoj dobrodošlici koju je verovatno bilo koji posetilac Amerike ikada imao“. Nakon što je doživeo moždani udar, Dikens je umro u 58. godini 9. juna 1870. u Gad’s Hill Placeu, njegovom seoskom domu u Kentu u Engleskoj. Pet godina ranije, Dikens je doživeo železničku nesreću i nikada se nije potpuno oporavio.

Uprkos svom krhkom stanju, nastavio je sa turnejama sve do neposredno pre smrti

Dikens je sahranjen u Pesničkom uglu u Vestminsterskoj opatiji, a hiljade ožalošćenih okupilo se na grobu voljenog autora.

Škotski pisac satirike Tomas Karlajl opisao je Dikensovu smrt kao „događaj širom sveta, jedinstven od talenata koji su iznenada izumrli“. U vreme njegove smrti, njegov poslednji roman, Misterija Edvina Druda, bio je nedovršen.

Sve Knjiige Od Autora:

Čarls Dikens - Dejvid Koperfild pdf knjiga Čarls Dikens - Velika Očekivanja knjiga

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*