J.K. Rouling – J. K. Rowling

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: J.K. Rowling (31.07.1965 - )

Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)
J.K Rouling - Harry Potter i Darovi Smrti knjiga
J.K Rouling – Harry Potter i Darovi Smrti
J.K Rouling - Harry Potter i Polukrvni Princ knjiga
J.K Rouling – Harry Potter i Polukrvni Princ
Hari Poter i Ukleto Dete Od J. K. Rowling knjiga
Hari Poter i Ukleto Dete Od J. K. Rowling
Harry Potter i kamen mudrosti by J.K. Rowling
Harry Potter i Kamen Mudrosti Od J K Rouling
Harry Potter I Red Feniksa Od J. K. Rouling knjiga
Harry Potter I Red Feniksa Od J. K. Rouling
antastične Zveri Tajne Dambldora Od J.K.Rowling knjiga
Fantastične Zveri: Tajne Dambldora Od J.K.Rowling
Karijera Zla Od Robert Galbrajt
Svilena Buba Od Robert Galbrajt
Svilena Buba Od Robert Galbrajt
Hari Poter I Odaja (Dvorana) Tajni Od J K Rouling
Hari Poter I Odaja (Dvorana) Tajni Od J K Rouling
Hari Poter i Zatvorenik Azkabana Od J K Rouling
Hari Poter i Zatvorenik Azkabana Od J K Rouling
Hari Poter i vatreni pehar Od J K Rouling
Hari Poter i vatreni pehar Od J K Rouling
J.K. Rouling je kreator fantastične serije “Hari Poter“, jedne od najpopularnijih knjiga i filmskih franšiza u istoriji. Ona je britanska autorka i scenarista najpoznatija po seriji dečijih knjiga o Hariju Poteru od sedam knjiga. Serija je prodata u više od 500 miliona primeraka i adaptirana je u blokbaster filmsku franšizu.
J.K. Rowling pisac autor

Rouling je rođena kao Džoan Rouling 31. jula 1965. godine u Jejtu u Engleskoj. Usvojila je svoj pseudonim, J.K., uključujući ime svoje bake, Ketlin, za poslednje inicijalo (Rouling nema srednje ime).

Diplomirala je na Univerzitetu u Ekseteru, i preselila se u Portugal 1990. godine da predaje engleski. Tamo je upoznala i udala se za portugalskog novinara Horhea Arantesa. Ćerka para, Džesika, rođena je 1993. godine. Nakon što se njen brak završio razvodom, Rouling se preselila u Edinburg sa ćerkom da živi u blizini svoje mlađe sestre Di.

Dok se borila da izdržava svoju ćerku Džesiku i sebe na socijalnoj pomoći, Rouling je radila na svojoj prvoj knjizi iz serije o Hariju Poteru. Ideja za knjigu joj je navodno pala na pamet dok je putovala vozom od Mančestera do Londona 1990. godine.

Nakon brojnih odbijanja, Rouling je konačno prodala svoju prvu knjigu

“Hari Poter i kamen mudrosti”, za oko 4.000 dolara; pojavila se na policama juna 1997. godine. Reč “mudrost“ u originalnom naslovu knjige promenjena je u “Čarobnjak“ za objavljivanje u Americi.

Knjiga je bila početak serije od sedam knjiga koja beleži život mladog čarobnjaka Harija Potera i njegove šarolike grupe kohorti u školi veštica i čarobnjaštva Hogvorts. Druga knjiga iz serije Hari Poter, “Hari Poter i odaja tajni”, izašla je u julu 1998. godine.

Treća knjiga u Roulingovoj seriji, “Hari Poter i zatvorenik iz Askabana”, stigla je na police u julu 1999. godine. Do sledećeg leta, prve tri knjige o Hariju Poteru zaradile su približno 480 miliona dolara za tri godine, sa preko 35 miliona štampanih primeraka u 35. jezika.

Fenomenalan odgovor na Roulingove knjige kulminirao je u julu 2000. godine, kada je četvrti tom serije, Hari Poter i vatreni pehar, postao najbrže prodavana knjiga u poslednja 24 sata ikada. Knjiga je prvi put štampana u tiražu od 5,3 miliona primeraka, a unapred je naručena preko 1,8 miliona.

Nakon odloženog datuma objavljivanja, peti deo, Hari Poter i Red feniksa, stigao je u knjižare u junu 2003. godine. Šesti deo, objavljen u julu 2005. godine, prodat je u 6,9 miliona primeraka u Sjedinjenim Državama u prva 24 sata. “Hari Poter i Polukrvni Princ” je bio najveći početak u istoriji izdavaštva.

Pre objavljivanja u julu 2007. godine, sedmi i poslednji deo serije o Hariju Poteru, “Hari Poter i relikvije smrti”, bila je najveća knjiga ikada unapred poručena u knjižarama “Barnes & Noble” i “Borders” i na Amazon.com. Rouling ne planira da piše više knjiga u seriji, iako nije u potpunosti isključila tu mogućnost.

Ova zbirka od pet basni koja se pominje u seriji knjiga o Hariju Poteru, “Priče o Bardu Bidlu”, objavljena je 4. decembra 2008. godine na čajanki za 200 školaraca u Nacionalnoj biblioteci Škotske u Edinburgu.

Rouling je donirala sve dragocenosti od knjiga Dečjoj grupi na visokom nivou (koja je preimenovana u Lumos), dobrotvornoj organizaciji koju je suosnivala da bi podržala institucionalizovanu decu u istočnoj Evropi.

Roulingova prva knjiga namenjena odraslima, “Neočekivano upražnjeno mesto”, objavljena je u septembru 2012. godine. Roman, mračna komedija o lokalnim izborima u malom engleskom gradu Pagfordu, dobio je različite kritike.

Recenzija knjige u “The New York TImes” nazvala je roman “razočaravajućim” i “tupim”. Recenzija u “The Telegraph”, međutim, dala je knjizi tri od pet zvezdica, navodeći da bi se “Džejn Ostin i sama divila načinu na koji Rouling pokazuje da se vest o Barijevoj smrti širi poput virusa oko Pagforda“.

‘Kukavica zove’, ‘Svileni buba’, ‘Zla karijera’ i ‘Smrtonosno belo’

U aprilu 2013. godine, Rouling je probila u novi žanr, krimi fantastiku, romanom koji je objavila pod pseudonimom Robert Galbraith. U prvih nekoliko meseci nakon objavljivanja “Kukavice”, roman je imao skromnu prodaju i dobio je pozitivne kritike. Prodaja dela je naglo porasla u julu kada je otkriven identitet njegovog autora.

Prema “Bloomberg News”, Rouling je rekla da se “nadala da ću ovu tajnu čuvati još malo, jer je biti Robert Galbraith bilo tako oslobađajuće iskustvo. Bilo je divno objavljivati bez uzbuđenja ili očekivanja, i čisto zadovoljstvo dobiti povratne informacije pod drugačije ime.”

Rouling je objavila još tri knjige pod pseudonimom Robert Galbraith: “Svilena buba” u junu 2014. godine i “Zla karijera”, objavljene u oktobru 2015. godine, a zatim “Smrtonosno Belo” u septembru 2018. godine.

U aprilu 2015. godine, Roulingin uvodni govor na Harvardu iz 2008. godine objavljen je u obliku knjige pod nazivom” Veoma dobri životi: krajnje prednosti neuspeha i važnost mašte”.

Vodič za samousavršavanje nudi lične anegdote i savete o tome kako da prihvatite neuspeh i iskoristite svoju maštu da biste uspeli. Prihod od knjige koristi Lumosu, Roulingovoj neprofitnoj dečijoj organizaciji.

Rouling je 2017. godine na svojoj veb stranici objavila da će objaviti dve nove knjige za izložbu u Britanskoj biblioteci kojom se obeležava 20. godišnjica objavljivanja njenog prvog romana, “Hari Poter i kamen mudrosti”.

Knjige, Hari Poter: “Istorija magije” (opisana kao verzija za odrasle) i Hari Poter: “Putovanje kroz istoriju magije” (verzija prilagođena deci), objavljene su 20. oktobra i sadrže rukopise, originalne ilustracije i istraživanje likova i magije Harija Potera.

U maju 2019. godine objavljeno je da će Rouling objaviti još četiri priče o Hariju Poteru. Međutim, autorka je razjasnila zabunu na svojoj veb stranici, objašnjavajući da e-čitanja ne sadrže novi materijal. 

Filmska verzija prve Roulingove knjige, “Hari Poter i kamen mudrosti”, objavljena je u novembru 2001. godine, a režirao ju je Kris Kolumbo, a glumili su Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grint.

Tokom prvog vikenda u SAD, film je debitovao na rekordnih 8.200 ekrana i oborio prethodni rekord blagajne, zaradivši procenjenih 93,5 miliona dolara (20 miliona dolara više od prethodnog rekordera, Izgubljeni svet: Park iz jure iz 1999.godine). Završio je godinu kao film sa najvećom zaradom 2001. godine.

Drugi i treći film u serijalu — “Hari Poter i odaja tajni” (2002), u režiji Kolumba, i “Hari Poter i zatvorenik iz Askabana” (2004), u režiji Alfonsa Kuarona — svaki je imao sličan rekord na blagajnama. uspeh. “Hari Poter i vatreni pehar”, u režiji Majka Njuela, objavljen je 2005. godine.

Peti film, “Hari Poter i red feniksa”, u režiji Dejvida Jejtsa, objavljen je 2007. godine. U filmu je prikazan scenario scenariste Majkla Goldenberga, koji je zamenio Stiva Klovsa, scenariste prva četiri filma.

Filmska verzija šestog dela, “Hari Poter i polukrvni princ”, u režiji Jejtsa, objavljena je u julu 2009. Poslednji film za sedmu knjigu u nizu objavljen je u dva dela: “Hari Poter i relikvije smrti 1” (2010) i “Deo 2” (2011), oba u režiji Jejtsa.

Roulingova je 2013. godine najavila novu filmsku seriju sa Varner Bros

Prema izvorima, Roulingova je objasnila da će filmovi, zasnovani na njenom udžbeniku iz Hogvortsa iz 2001. godine “Fantastične zveri i gde ih naći”, crpiti iz “svetske zajednice veštica i čarobnjaka”, ali “nije ni nastavak ni nastavak serije ‘Hari Poter’, već produžetak sveta čarobnjaka.”

Razvijen na osnovu scenarija Roulingove, njenog debitantskog scenarista i sa Edijem Redmejnom u glavnoj ulozi, “Fantastične zveri i gde ih naći” su objavljen u novembru 2016. godine. Prateći korake Roulingovih prethodnih kreacija koje su dospele na veliko platno, Fantastične zveri su zapanjile publiku sa svojim prikazima čarobnjaštva i zaradio više od 800 miliona dolara širom sveta.

U junu 2016, “Hari Poter i ukleto dete”, dvodelna predstava koju je napisao Džek Torn i zasnovana na originalnoj ideji Torna, Rouling i reditelja Džona Tifanija, debitovala je na londonskoj sceni pred rasprodatom publikom.

Iako je prvobitno rekla da će “Hari Poter i Relikvije smrti” biti poslednja knjiga u seriji, u predstavi se pojavljuje odrasli Hari Poter i zvanično je reklamirana kao osmi deo serije.

Glumačka ekipa predstave se razlikuje od one u originalnim filmovima. Sledećeg meseca, kao i kod njenih prethodnih knjiga, obožavaoci su stajali u redovima u knjižarama čekajući ponoćno objavljivanje scenarija Džeka Torna za ”Hari Poter i ukleto dete”.

Porodica

Roulingova se 26. decembra 2001. godine udala za anesteziologa dr. Nila Mareja u njihovoj kući u Škotskoj. Imaju dvoje dece zajedno, Dejvida (rođenog 2003. godine) i Mekenzija (rođenog 2005. godine). Rouling ima jedno dete, Džesiku (rođenu 1993. godine), iz prethodnog braka.

Jedan komentar na knjigu

  1. Ema

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*